Tähtitiede:Sisilisko

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Sisilisko

Sisilisko
Definition pieni tähdistö Kefeuksen, Kassiopeian, Pegasuksen ja Joutsenen välissä
Explanation Se sijaitsee lähellä Linnunradan tasoa. Alueella on paljon tähtiä, mutta ne ovat kaikki melko himmeitä. Tähdistö on Suomessa sirkumpolaarinen, mutta näkyy parhaiten alkusyksyllä, jolloin se kohoaa zeniittiin keskiyön paikkeilla.
Historiaa
Hevelius muodosti tähdistön Andromedan ja Joutsenen tähdistä. Alueen pienuuden ja kapeuden vuoksi sisilisko oli sopivin eläin, jonka mukaan tähdistön voi nimetä. Heveliuksen kartassaan esittämä eläin ei tosin juuri muistuta sisiliskoa, vaan jotakin pitkähäntäistä näädäntapaista oliota.

Aikaisemmin samalla alueella sijaitsi myös Frederici Honores, jonka Bode muodosti kuningas Fredrik Suuren kunniaksi. Royer omisti tähdistön Ludvig XIV:lle ja nimesi sen Valtikaksi.

Kohteita
Sisiliskon alueella on kaksi NGC-luettelon avointa joukkoa ja eteläosassa useita galakseja. Kuuluisin kohde on kuitenkin BL Lac, joka on antanut nimen kokonaiselle kvasaarien luokalle.
Scientific Name Lacerta

Equivalents

Lizardenglanti
Lacertaenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.8.2020: Tähtitiede:Sisilisko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Sisilisko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →