Språkvetenskap:räckvidd

    Tieteen termipankista

    räckvidd

    räckvidd
    Määritelmä egenskap som reglerar hur vissa typer av ord, t.ex. negationer och vissa andra satsadverbial samt kvantitetsangivelser, ska tolkas i förhållande till varandra i en sats
    Selite

    Om en sats innehåller två räckviddsuttryck har det ena normalt större räckvidd och anger därmed tolkningsramen för det andra räckviddsuttrycket. En tendens är att det räckviddsuttryck som står först i satsen får störst räckvidd. I en sats som Då fanns det inte många böcker att köpa har negationen den större räckvidden ('Det var inte så att det fanns många böcker att köpa'), medan det i en sats som Då fanns många böcker inte att köpa normalt är kvantitetsuttrycket som har den större räckvidden ('i fråga om många böcker var det så att de inte fanns att köpa').

    Ofta är flera olika räckviddstolkningar möjliga i en sats. Många sov aldrig kan betyda att det fanns många som aldrig sov eller att antalet sovande aldrig var stort. Man måste röka i det här rummet kan betyda att man, närhelst man vill röka, måste göra det i ett visst rum eller att man när man befinner sig i ett visst rum alltid måste röka eller att man ovillkorligen måste gå till ett visst rum och röka där.


    Ordet ofta kan stå inom negationens räckvidd (Han kommer inte ofta hit) eller utanför negationens räckvidd (Han kommer ofta inte hit). I satsen Ofta kommer han inte hit är räckviddsrelationen mellan ofta och negationen dubbeltydig: Satsen kan betyda Det är inte ofta som han kommer hit eller Det är ofta som han inte kommer hit.

    Erikieliset vastineet

    scopeenglanti (English)
    vaikutusalasuomi (suomi)

    Käytetyt lähteet

    SAG1999, AnderssonE1994

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Språkvetenskap:räckvidd. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Språkvetenskap:räckvidd.)