Semiotiikka:pragmaattinen merkkimalli

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

pragmaattinen merkkimalli

pragmaattinen merkkimalli
Definition kolmipaikkainen suhde merkkivälineen, objektin ja tulkinnan välillä
Explanation Pragmaattinen merkkikäsitys perustuu filosofi C.S. Peircen semiotiikkaan. Pragmaattisessa merkkikäsityksessä merkkisuhdetta (eli merkkiä) ei pidetä kahdenvälisenä vastaavuuteena, kuten strukturalismissa (ks. strukturalistinen merkkimalli), vaan sen katsotaan käsittävän kolme elementttiä: merkkivälineen, merkin edustaman käsitteellisen tai konkreettisen objektin sekä merkin aikaansaaman vaikutuksen. Merkki kokonaisuutena kattaa objektin, merkkivälineen ja tulkinnan. Merkki ei rajoitus merkkivälineeseen eikä myöskään merkkivälineen ja objektin tai merkkivälineen ja tulkinnan kahdenvälisiin suhteisiin. Merkki on välittävä suhde, joka saattaa kolme asiaa – merkkivälineen, objektin ja tulkinnan – suhteeseen keskenään. Kun pragmaattisessa semiotiikassa puhutaan merkistä, tarkoitetaan siis jotakin materiaalista tai mentaalista asiaa, joka esittää jotakin ja on jollakin tavalla tulkittavissa.

Sources

Veivo&Huttunen1999

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.06.2019: Semiotiikka:pragmaattinen merkkimalli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Semiotiikka:pragmaattinen merkkimalli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →


Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.