Oikeustiede:varautumisperiaate

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

varautumisperiaate

varautumisperiaate
Definition ympäristöoikeudessa ja elinkeino-oikeudessa toiminnanharjoittajan velvollisuus pidättäytyä toimista, joiden haittavaikutuksista ei ole sellaista tieteellistä varmuutta, että riskit kaikissa olosuhteissa voitaisiin välttää
Explanation Joissakin esityksissä varautumisperiaate ja varovaisuusperiaate samaistetaan tarkoittamaan samanlaatuista riskienhallintavelvollisuutta, joskin varautumisen osalta voidaan ymmärtää riskinhallinnan olevan astetta tiukempaa: toimintaa ei saisi harjoittaa, jos ei pystytä hallitsemaan myös epätodennäköisiä riskejä (erityisesti kemikaali- ja muuntogeenitekniikan aloilla). Kansainvälisessä kielenkäytössä terminologia vaihtelee, koska kaikissa kielissä ei noita termejä eroteta toisistaan tai niillä voi olla erilainen merkitysvivahde. Varautumisvelvollisuus on kuitenkin kaikkien kansainvälisten ympäristösopimusten, Euroopan unionin ympäristösääntelyn ja sitä kautta myös Suomen ympäristölainsäädännön asettama yleinen vaatimus. Sen toteuttaminen käytännössä vaatii alakohtaisesti erilaisia tutkimus- ja muita menettelytapoja.
Additional Information
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Related Concepts

Sources

HolloE2009, Kuusiniemi&al2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.7.2020: Oikeustiede:varautumisperiaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:varautumisperiaate.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →