Oikeustiede:vanhuuseläke

    Tieteen termipankista

    vanhuuseläke

    vanhuuseläke
    Määritelmä etuus, jolla turvataan toimeentuloa vanhuuden perusteella
    Selite

    Vanhuuseläkettä maksetaan kansaneläkejärjestelmän, takuueläkejärjestelmän ja työeläkejärjestelmän perusteella. Työntekijän eläkelaissa (395/2006) säädetään vanhuuseläkeiästä, jonka täytettyään henkilöllä on oikeus jäädä vanhuuseläkkeelle. Esimerkiksi vuosina 1962–1964 syntyneillä vanhuuseläkeikä on 65 vuotta, ja sitä nuoremmilla se on sidottu elinajanodotteeseen. Työntekijän eläkelain mukainen vanhuuseläkeikä koskee myös kansaneläkkeen ja takuueläkkeen vanhuuseläkkeitä. Työeläkelakien perusteella henkilö voi jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle täytettyään sen edellytykseksi erikseen asetetun alaikärajan. Osittaisella varhennetulle vanhuuseläkkeelle jääminen pienentää henkilön vanhuuseläkkeen määrää.

    Työeläkelaeissa säädetään myös työuraeläkkeestä, jolle henkilö voi jäädä 63 vuotta täytettyään. Työuraeläkkeen saamisedellytyksenä on vähintään 38 vuoden pituinen työura rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa päätoimisessa työssä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Toomas Kotkas

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:vanhuuseläke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vanhuuseläke.)