Oikeustiede:vaihto

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

vaihto

vaihto
Definition irtainten ja kiinteiden esineiden vaihdantamuoto, jossa kumpikin osapuoli luovuttaa toiselle omaisuusesineen rahana maksettavan kauppahinnan sijasta tai sen lisäksi
Explanation Nykyaikana puhtaalla vaihdolla ei ole kovin suurta merkitystä sopimusmuotona, mutta sopimus, jossa ostaja sekä suorittaa kauppahintaa että antaa vanhan vastaavan esineen vaihdossa, on varsin tavallinen mm. auto-, kotitalouskone- ja maatalouskonekaupassa. Kauppalain (355/1987) 1 §:n 2 momentin mukaan laki koskee soveltuvin osin myös vaihtoa. Seurauksena on, että myyjän oikeussuojakeinot ovat kahdentyyppisiä. Rahavaatimukseen soveltuvat samat määräykset kuin normaalissa kaupassa. Sen sijaan vaihdossa vastaanottamansa esineen osalta myyjä on lähinnä samassa asemassa kuin tavaran ostaja. Jos vaihtokohde on virheellinen, voi myyjä vaatia mahdollisesti koko sopimuksen purkamista, vahingonkorvausta, virheen korjaamista tai hinnanalennusta niillä edellytyksillä, jotka normaalisti ovat voimassa ostajan osalta.
Additional Information
Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.12.2019: Oikeustiede:vaihto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vaihto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →