Oikeustiede:uusjako

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

uusjako

uusjako
Definition kiinteistötoimitus, jossa kiinteistöjen tiluksia järjestelemällä ja yleensä niiden omistussuhteita muuttamatta parannetaan kiinteistöjaotusta ja edistetään kiinteistöjen tarkoituksenmukaista käyttöä
Explanation Perinteisen uusjaon kohteena ovat sellaiset maa- ja metsätalousalueet, joiden kiinteistöjaotus on maa- ja metsätaloustuotannon kannalta huono. Näillä alueilla uusjaolla pyritään ensisijaisesti parantamaa maa- ja metsätalouden tuotantoedellytyksiä kokoamalla kiinteistöille kuuluvia pieniä, hajallaan olevia tiluskappaleita yhteen tuotantolohkojen suurentamiseksi. Samalla uusjaon yhteydessä tehdään mukauttamistoimenpiteitä (perusparannuksia) uudistamalla alueen tie- ja kuivatusverkkoa tarvittavilta osin. Hankeuusjako voidaan toteuttaa alueilla, joilla uuden infrastruktuurin rakentaminen tai suojelualueiden toteuttaminen aiheuttaa kiinteistöjen käytölle erilaisia haittoja. Hankeuusjaon avulla poistetaan tai vähennetään tällaisia haittoja suorittamalla tilusten järjestelyjä. Hankkeita, joiden yhteydessä hankeuusjako tulee kysymykseen, ovat muun muassa maantie-, rautatie-, voimajohtolinja-, luonnonsuojelualue-, lentokenttä-, satama- tai kaivoshankkeet.
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2020: Oikeustiede:uusjako. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:uusjako.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →