Oikeustiede:ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen

ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen
Definition alkuperävaltiossaan pätevälle siviilituomiolle annetaan kohdevaltiossa eli tunnustavassa valtiossa samat oikeusvaikutukset kuin vastaavalle kotimaiselle tuomiolle
Explanation Ulkomaista siviilituomiota tunnustettaessa alkuperävaltiossaan pätevälle siviilituomiolle annetaan kohdevaltiossa eli tunnustavassa valtiossa samat oikeusvaikutukset kuin vastaavalle kotimaiselle tuomiolle. Ulkomainen, alkuperävaltiossaan lopullinen ratkaisu saa tunnustamisen myötä ensinnäkin positiivisen oikeusvoiman. Ratkaisu voidaan tällöin asettaa tuomion perusteeksi kohdevaltiossa vireillä olevassa asiassa, jossa ulkomaisessa tunnustetussa ratkaisussa vahvistettu asiantila on merkityksellinen. Toiseksi ulkomainen tunnustettu ratkaisu saa lähtökohtaisesti myös negatiivisen oikeusvoiman (res judicata-vaikutus), mikä estää asian uudelleen tutkimisen kohdevaltiossa. On huomattava, että tunnustettavan päätöksen ei välttämättä tarvitse olla lopullinen alkuperävaltiossaan vaan myös ei-lopulliset ratkaisut voivat saada Suomessa oikeusvaikutuksia.


Ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen edellyttää lähtökohtaisesti nimenomaisen lainsäännöksen tai valtionsopimuksen määräyksen tukea. Statusratkaisuja on kuitenkin katsottu voitavan tunnustaa myös ilman säännöstukea. Ulkomaisen tuomion tunnustaminen ei edellytä Suomessa yleensä sitä, että tuomioistuin tai muu viranomainen vahvistaa sen täällä päteväksi. Sen tunnustaminen ilman eri toimenpidettä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuomio on Suomessa pätevä aina, vaan tunnustamisesta voidaan tai siitä tuleekin kieltäytyä tietyissä tapauksissa. Kieltäytymisperusteet vaihtelevat asiakohtaisesti, mutta tuomioistuin voi lähtökohtaisesti aina kieltäytyä tunnustamasta tuomiota ordre public -periaatteeseen vedoten. Myös ratkaisun antaneen lainkäyttäjän epäasianmukainen toimivaltaperuste (ks. tuomioistuimen yleistoimivalta ja eksorbitantit toimivaltaperusteet) voi johtaa ratkaisun tunnustamatta jättämiseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Iina Tornberg

Related Concepts

Sources

BogdanM2008, s. 310-326, HelinM2013, s. 89-97, WalamiesJ1977

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.2.2020: Oikeustiede:ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulkomaisen siviilituomion tunnustaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →