Oikeustiede:työsuojelun yhteistoiminta

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

työsuojelun yhteistoiminta

työsuojelun yhteistoiminta
Definition työnantajan ja henkilöstön yhteistoiminta työpaikan työsuojelun kehittämiseksi
Explanation Työsuojeluyhteistoiminta on osapuolten välistä tiedottamista ja neuvonpitoa, jossa ei yleensä tehdä työnantajaa sitovia päätöksiä (ks. myös yhteistoimintamenettely).

Yhteistoimintaeliminä ovat työnantajan nimeämä työsuojelupäällikkö sekä henkilöstön valitsema työsuojeluvaltuutettu ja osapuolten edustajista kokoonpantu työsuojelutoimikunta. Samalla työpaikalla toimivien eri työnantajien ja näiden henkilöstön yhteistoimintaa varten voidaan valita yhteisiä työsuojeluelimiä. Sopimusperusteisesti organisaatiota on voitu muunnella tai täydentää, mistä esimerkkinä on mahdollisuus valita työsuojeluasiamiehiä työskentelypaikkojen yhteyshenkilöiksi.

Yhteistoiminnan tärkeä alueellinen yksikkö on työpaikka, jollaiseksi katsotaan työsuojelun valvonnan kannalta tarkoituksenmukainen eri työskentelypaikkojen kokonaisuus. Samalla paikkakunnalla toimivassa yrityksessä tai laitoksessa voi olla useita työpaikkoja. Työpaikan määräytymisestä voidaan myös sopia paikallisesti tai työmarkkinajärjestöjen välillä. Kutakin työpaikkaa varten valitaan työsuojeluvaltuutettu varavaltuutettuineen.
Additional Information
Kirjoittaja: Jorma Saloheimo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.9.2020: Oikeustiede:työsuojelun yhteistoiminta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työsuojelun yhteistoiminta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →