Oikeustiede:toimitusmenettely

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

toimitusmenettely

toimitusmenettely
Definition kiinteistötoimituksissa noudatettava, luonteeltaan teknis-oikeudellinen ja prosessia muistuttava hallintomenettely
Explanation Toimitusmenettelyn lähtökohtana on taata kiinteistötoimituksissa riittävä oikeusvarmuus tehokkaasti, tarkoituksenmukaisesti ja taloudellisesti edullisesti. Toimitusmenettelystä on säädetty kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 15 luvussa. Toimitusmenettely on perusluonteeltaan hallintoa eikä oikeudenkäyntiä, mutta sille on kuitenkin ominaista oikeudenkäyntiä muistuttava prosessi eli oikeudenkäyntijärjestystä lähentyvä, laillisten menettelytapojen täsmällinen noudattaminen tuomioistuinten ja lainkäytön tapaan. Toimitusmenettelyssä tapahtuvasta asianosaisten kuulemisesta, muusta toimituksen lainmukaisesta suorittamisesta ja toimituksen lopputuloksesta vastaavat virallisperiaatteen pohjalta toimitusmiehet (kiinteistönmuodostamisviranomainen), joko yksijäsenisessä (toimitusinsinööri) tai kolmijäsenisessä (toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä) kokoonpanossa.
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.9.2020: Oikeustiede:toimitusmenettely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:toimitusmenettely.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →