Oikeustiede:sopimusvastuu

    Tieteen termipankista

    sopimusvastuu

    sopimusvastuu
    Määritelmä yleistermi, jolla kuvataan sopimukseen sitoutuneen osapuolen velvollisuutta täyttää sopimuksen mukaiset velvoitteet ja sopimuksen rikkomisesta johtuvia vastuuseuraamuksia
    Selite

    Sopimusoikeudessa on pääsääntönä sopimusten velvoittavuus. Sopimukset on pidettävä. Tarkemmin analysoituna tuo ”pitäminen” ilmenee siinä, että ellei joku täytä sopimukseen perustuvaa lupaustaan, on loukatulla osapuolella oikeus saada viranomaiselta apua, jolla lupaaja pakotetaan joko tekemään lupaamansa suoritus tai muulla tavalla hyvittämään vastapuolta. Loukatun käytössä on myös oikeussuojakeinoja, joita hän voi käyttää ilman viranomaisen apua, kuten oikeus pidättyä omasta suorituksestaan ja mahdollisuus irtisanoa tai purkaa sopimus.

    Keskeisen oikeussuojakeinon, joka arvattavasti parhaiten pakottaa sopimuksen täyttämiseen, muodostaa mahdollisuus saada vahingonkorvausta sillä perusteella, ettei oikeaa suoritusta ole sopimuksen mukaisesti tehty. Vahingonkorvausoikeudessa on tapana käyttää ilmaisua ”sopimusvastuu” kuvaamaan sopimukseen perustuvaa korvausvaadetta vastakohtana sopimuksenulkoiselle tai ns. deliktiperusteiselle vastuulle. Erottelu on tärkeää mm. sen vuoksi, ettei vahingonkorvauslaki lähtökohtaisesti sovellu vastuuseen, joka perustuu sopimukseen. Sopimukseen perustuvaksi voitaneen vahingonkorvausvastuuta selkeimmin sanoa silloin, kun se velvoite, jota on rikottu, on olemassa vain sopimuksen tuottamana, mutta ei muuten.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 24.4.2024: Oikeustiede:sopimusvastuu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimusvastuu.)