Oikeustiede:sopimuslisenssi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

sopimuslisenssi

sopimuslisenssi
Definition sopimuslisenssijärjestelmän perusteella käyttäjät saavat käyttää tekijänoikeudella suojattuja teoksia laissa määritellyissä tilanteissa, joista oikeudenhaltijat saavat korvauksen
Explanation Sopimuslisenssijärjestelmää käytetään teosten oikeuksien kollektiiviseen hallinnointiin tietyissä massakäyttötilanteissa (esimerkiksi valokopiointi kouluissa ja radio- ja televisiolähetysten edelleen lähettäminen). Sopimuslisenssi ei ole täysi tekijänoikeuden rajoitus tai pakkolisenssi. Konstruktiota ei myöskään ole tarkoitettu tilanteisiin, joissa voidaan neuvotella yksilöllisestä lisenssistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy järjestelmän piiriin tekijöitä edustavia järjestöjä. Järjestelmä kattaa myös niiden tekijöiden teokset, jotka eivät kuulu kyseisiin järjestöihin. Tämä parantaa oikeusvarmuutta teosten käyttäjien näkökulmasta.

Kyseessä on pohjoismainen oikeudellinen konstruktio, jota ei tällä hetkellä tunnusteta kansainvälisissä sopimuksissa tai Euroopan unionin säännöksissä.
Additional Information
Kirjoittaja: Anniina Huttunen

Equivalents

extended collective licenseenglanti

Related Concepts

Sources

Haarmann&Mansala2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2019: Oikeustiede:sopimuslisenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimuslisenssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg