Oikeustiede:sivistystoimi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

sivistystoimi

sivistystoimi
Definition sivistystä ylläpitävä ja edistävä, ei kuitenkaan tarkkaan määriteltävissä oleva yhteiskunnallinen toiminta, joka kattaa ainakin opetusta, taidetta, tiedettä ja kulttuuria koskevan toiminnan
Explanation Sivistystoimen lainsäädäntö sisältää yleensä säännöksiä arvopohjasta, toiminnan sisällöstä sekä yleensä eniten säännöksiä sivistystoimen instituutioiden toiminnan edellytyksistä, organisoinnista ja rahoituksesta. Perustuslain 16 § (Sivistykselliset oikeudet) ja 17 § (Kielelliset ja kulttuuriset oikeudet) sekä 123 § (Yliopistot ja muut opetuksen järjestäjät) ovat suoraan sivistystoimiin liittyviä säännöksiä, mutta perustuslain muillakin pykälillä on selkeitä sivistyksellisiäkin ulottuvuuksia. Tärkeitä ovat esimerkiksi horisontaaliset oikeudet (6 §, yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto ja 21 §, oikeusturva), mutta myös uskonnon vapaus, julkisuus, yksityisyyden suoja ovat välittömässä yhteydessä sivistyksellisiin oikeuksiin.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

Sources

ArajärviP2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.10.2019: Oikeustiede:sivistystoimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sivistystoimi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →