Oikeustiede:satama

    Tieteen termipankista

    satama

    satama
    Määritelmä Yleiskäsitteenä satamalla tarkoitetaan vesialueen läheisyyteen sijoitettua toimintakokonaisuutta esimerkiksi alusten lastaamista, huoltoa ja purkamista varten. Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 2 §:n mukaisesti satamalla tarkoitetaan paikkaa tai maantieteellistä aluetta, joka on varustettu niin, että se voi pääasiallisesti ottaa vastaan aluksia, mukaan lukien kalastusalukset ja huviveneet. Satamaa voidaan pitää myös eräänä vesilain mukaisena hanketyyppinä, johon kuuluu useita yksittäisiä vesilain mukaisia vesirakentamistoimenpiteitä.
    Selite

    Satama voi olla joko yleinen tai yksityinen, millä on vaikutusta hakijan mahdollisuuteen saada vesilain mukainen pysyvä käyttöoikeus puuttuvaan hankealueeseen. Lähtökohtaisesti yleistä satamaa varten voidaan myöntää vesilain mukainen pysyvä käyttöoikeus hankealueeseen suoraan yleisen tarpeen nojalla ilman, että hakijalla tarvitsee aikaisemmin olla hallussaan yksityiseltä satamalta vaadittavaa vähintään puolta hankealueesta.

    Satamaksi määritetyllä alueella voi olla sovellettavasta laista riippuen erilaisia oikeusvaikutuksia. Ensinäkin satama on vesilain 1 luvun 3 §:n mukaisesti erityiseen käyttöön otettu alue. Tällä statuksella on oikeudellisesta merkitystä sen vuoksi, että useat vesilain mukaiset oikeudet eivät koske erityiseen käyttöön otettuja alueita. Tällaisia yleisiä oikeuksia ovat esimerkiksi vesilain 2 luvun 5 §:n mukainen rakennelman sijoittaminen toisen alueelle, vesilain 2 luvun 13 §:n mukainen käyttöoikeus poistettavan maan sijoittamiseksi toisen maa- tai vesialueelle sekä 10 luvun 8 §:n mukainen puolustusvoimien oikeus sijoittaa turvalaitteita toisen vesialueelle.

    Merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) mukaiset velvoitteet puolestaan liittyvät erityisesti satamanpitäjän jätteiden vastaanottamista ja asianmukaista käsittelyä koskeviin velvoitteisiin. Merenkulun ympäristönsuojelulaissa on tältä osin jaoteltu satamat huvivenesatamiin, korjaussatamiin ja muihin satamiin. Huvivenesatamalla tarkoitetaan lain 9 luvun 1 §:n mukaisesti satamia, joissa on vähintään 50 venepaikkaa tai jonka yhteydessä on vähintään viidenkymmenen huviveneen talvitelakointipaikka ja jossa peritään maksua tai muuta korvausta venepaikasta. Edelleen lain 9 luvun 2 §:n mukaisesti korjaussatamalla tarkoitetaan satamaa, jossa suoritetaan alusten korjauksia. Sataman, huvivenesataman ja korjaussataman oikeudelliset velvoitteet vaihtelevat osittain riippuen siitä, mikä satamatyyppi on kyseessä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Niko Soininen

    Käytetyt lähteet

    HolloE2006, KumpulaA2013, PietiläJ1973

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Oikeustiede:satama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:satama.)