Oikeustiede:saanto

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

saanto

saanto
Määritelmä omistusoikeuden saaminen määrätyn oikeustosiseikaston seuraamuksena taikka omistusoikeuden saamisen perustana oleva oikeustosiseikasto ja laajassa merkityksessä muidenkin varallisuusoikeuksien kuin omistusoikeuden saaminen
Selite Saannot jaetaan johdannaisiin ja itsenäisiin. Johdannaisessa saannossa omistusoikeuden saamisen perusteena on edeltäjän (eli saantomiehen) omistusoikeus. Itsenäisestä saannosta on kysymys silloin, kun omistusoikeuden saaminen ei riipu edeltäjän omistusoikeudesta.

Itsenäiset saannot jaetaan puolestaan kumoaviin (eli ekstinktiivisiin) ja alkuperäisiin. Alkuperäisen saannon kohteena olevalla esineellä ei ole entuudestaan omistajaa. Tyypillinen alkuperäinen saanto on valtaus. Myös valmistaminen on katsottu alkuperäiseksi saannoksi. Ekstinktiivinen saanto kumoaa jonkun sivullisen omistusoikeuden. Esimerkiksi (pakko)lunastussaanto kumoaa entisen omistajan oikeuden lunastuksen kohteeseen, eikä saantoa voida moittia (lunastuslaki 56 § 2 mom.). Samaten löytö on ekstinktiivinen saanto. Erään ekstinktiivisten saantojen ryhmän muodostavat tapaukset, joissa omistusoikeuden kumoutuminen perustuu vilpittömän mielen suojaa koskeviin sääntöihin, kuten kauppakaaren 11 luvun 4 §:ään ja 12 luvun 4 §:ään.

Johdannaiset ja ekstinktiiviset saannot muodostavat yhdessä omistajanvaihdossaantojen ryhmän. Näille saannoille on yhteistä omistusoikeuden subjektin vaihtuminen.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:saanto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:saanto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg