Oikeustiede:sähköinen kiinteistönvaihdanta

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

sähköinen kiinteistönvaihdanta

sähköinen kiinteistönvaihdanta
Definition sähköiset järjestelmät, joiden avulla voidaan luovuttaa, kiinnittää tai pantata kiinteää omaisuutta tai käyttöoikeus
Explanation Maanmittauslaitos ylläpitää julkisena palveluna avoimessa Internet-verkossa sivuja, joita käyttäen yksityinen kansalainen tai yhteisö voi myydä kiinteistön tai muuta kiinteää omaisuutta (sähköinen kaupankäyntijärjestelmä). Järjestelmän avulla voidaan tehdä myös muu luovutus, ja kohteena voi olla maanvuokraoikeus rakennuksineen tai muu kiinnityskelpoinen käyttöoikeus. Sivujen avulla voidaan myös kiinnittää ja pantata tällaista omaisuutta (sähköinen panttaus- ja kiinnitysjärjestelmä).

Sähköiset järjestelmät otettiin käyttöön pääosin 1.11.2013 ja lopuilta osin 1.3.2015 lähtien. Järjestelmiin voidaan liittää esimerkiksi maksuja koskevia oheispalveluja. Aluksi järjestelmät olivat rinnakkaiset ja vaihtoehtoiset perinteisten kirjallisten (paperille merkittyjen) asiakirjojen käyttämiselle. Sähköinen kaupankäyntijärjestelmä on jatkossakin vaihtoehto kirjallisille luovutuskirjoille. Pakottavan lainsäädännön avulla on sen sijaan siirrytty sähköisten panttikirjojen käyttämiseen. 1.6.2017 alkaen kirjaamisviranomainen on vahvistanut vain sähköisiä panttikirjoja, ja 1.1.2020 alkaen panttaus on voinut tapahtua vain sähköisen panttikirjan avulla. Käytännössä sähköisten panttikirjojen käyttämiseen on siirrytty laajasti jo vuosien 2017 ja 2018 aikana, jolloin valtaosa olemassa olevista kiinnityksistä muutettiin sähköisiksi.

Kiinteistönkauppa voidaan tehdä etäkauppana kaupankäyntijärjestelmän avulla. Lainhuudon saanut omistaja tai kirjattu käyttöoikeuden haltija voi tunnistautua ja avata kaupankäynnin päätteeltään käsin laatimalla kauppakirjaluonnoksen. Ilmoitettu ostajaehdokas voi vastaavasti tehdä luonnokseen muutoksia, ja muutoksia voidaan tehdä vuorotellen. Kauppa tapahtuu osapuolten hyväksyessä kauppakirjan tekstin. Tehty kauppa kirjautuu välittömästi ja automaattisesti ostajan lainhuutohakemuksena maanmittauslaitoksessa. Erillistä lainhuudon hakemista ei näin ollen enää tapahdu.

Omistajan tai haltijan hakemuksesta kiinteään omaisuuteen tai käyttöoikeuteen voidaan samalla tavalla kirjata kiinnitys. Kiinnityksen vahvistaminen ilmenee sähköisen panttikirjan kirjaamisena hakijan tai nimetyn velkojan eli panttikirjan saajan nimiin. Sähköinen panttikirja voidaan myös myöhemmin siirtää velkojan nimiin. Velkojan kirjaaminen saajana vastaa kirjallisen (paperille merkityn) panttikirjan luovuttamista velkojalle. Panttaus tapahtuu näin ollen sähköisen panttikirjan saajan kirjauksen avulla.

Sähköiset vaihdantajärjestelmät ovat yhteydessä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin sekä muihin rekistereihin ja kontrolloivat tehtävien oikeustoimien ja kirjausten tietojen oikeellisuutta ja pätevyyttä. Toisaalta sähköisessä kaupankäynnissä ei käytetä enää kaupanvahvistajaa.

Lähteet: maakaari (540/1995) ja laki maakaaren muuttamisesta 418/2016
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Ilmari Niemi

Related Concepts

Sources

NiemiM2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2019: Oikeustiede:sähköinen kiinteistönvaihdanta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sähköinen kiinteistönvaihdanta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →