Oikeustiede:riskinjako

    Tieteen termipankista

    riskinjako

    riskinjako
    Määritelmä riskinjako sopimuksessa tarkoittaa sopijapuolten välillä toteutuvaa vahingon jakautumista siitä, etteivät sopimukselle asetetut tavoitteet toteudu
    Selite Sopimuksen valmisteluun liittyy usein sopimuksella tavoiteltujen intressien analyysi ja samalla riskien kartoitus. Sopimusriskejä ovat muun muassa vahingonkorvausriski, sopimuksen sitovuusriski, sopimuksen tulkintariski, sopimuskumppanin luotettavuutta ja maksukykyä koskeva riski sekä suorituskustannusriski. Sopimusriskejä liittyy sekä sopimuksen sitovuuteen että pätevän sopimuksen täytäntöönpanovaiheeseen. Sopimusta tehtäessä joudutaan kysymään, kummalla on riski esimerkiksi valtuutetun toimivallan ylittämisestä tai viestin välittämisessä tapahtuvasta virheestä. Sopimussuhteen aikaisista riskeistä voidaan laatia sopimusehtoja, joiden perusteella riskinjako tapahtuu osapuolten välisen yhteisymmärryksen myötä. Osa sopimusriskeistä on sellaisia, ettei niihin ole voitu tai osattu varautua. Ne voivat johtua ulkopuolisista tekijöistä. Tällöin riskinjako tapahtuu yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden tai sopimukseen sovellettavan lainsäädännön perusteella.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki Halila

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 16.4.2024: Oikeustiede:riskinjako. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:riskinjako.)