Oikeustiede:riitapyramidi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

riitapyramidi

riitapyramidi
Definition termillä riitapyramidi on kuvattu erilaisten vääryyskokemusten muuttumista konflikteiksi ja edelleen oikeusriidoiksi sekä niiden ratkaisemista eri tasoilla
Explanation Riitapyramidia käytettiin havainnollistamaan konfliktien etenemistä tasolta toiselle yhdysvaltalaisessa CLRP - hankkeessa (Civil Litigation research Project) 1980-luvun alkupuolella. Pyramidin alapäässä ovat kaikki vääryyskokemukset ja pyramidin kärjessä täysimittaiseen oikeudenkäyntiin päätyneet riidat. CLRP-hankkeessa päädyttiin tulokseen, jonka mukaan koetuista loukkauksista 72 prosentissa tehtiin jonkinlainen vaatimus, 45 prosenttia muuttui riidaksi ja 10 prosentissa käännyttiin lakimiehen puoleen. Vain 5 prosenttia tapauksista vietiin tuomioistuinkäsittelyyn. Valtaosa konflikteista ratkaistiin siis samassa sosiaalisessa ympäristössä, missä ne olivat syntyneetkin. Vain harvat tapaukset etenevät tuomioistuinprosessiin. Suurin osa tuomioistuimiinkin viedyistä riidoista päättyy ilman täysimittaista oikeusprosessia, kun juttu esimerkiksi perutaan tai sovitaan. Niissäkin tapauksissa, joissa annetaan tuomioistuimen auktoritatiivinen määräys, ei useimmiten ole varsinaista riitaa, vaan kyse on esimerkiksi velan perinnästä summaarisessa menettelyssä. Näin ollen täysimittainen oikeudenkäynti on kaikkia riidanaiheita ja koko riitojenratkaisukenttää ajatellen varsin harvinainen menettely.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti

Related Concepts

Sources

ErvastiK2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Oikeustiede:riitapyramidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:riitapyramidi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg