Oikeustiede:ratio legis

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

ratio legis | lain tarkoitus

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
ratio legis
lain tarkoitus
Määritelmä yhtäältä määrätyn oikeusnormin taustalla olevat, tosiasioiden hahmottamiseen ja arvottamiseen liittyvät pyrkimykset eli lain tavoitteet, toisaalta se käyttäytymismalli, johon tietyn lakitekstin kirjoittamisella on pyritty
Selite Useimmiten ilmausta ratio legis käytetään merkityksessä "lain (alkuperäiset) tavoitteet". Ilmaus on latinaa ja merkitsee juuri lain tarkoitusta.

Yleensä oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa tulee pyrkiä kunnioittamaan lainsäätäjän tavoitteita. On kuitenkin mahdollista, että lain asettama käyttäytymismalli ei alkujaankaan ole ollut tavoitteiden kannalta onnistunut tai että olosuhteiden muututtua säännös ei ainakaan sanamuotonsa mukaisesti sovellettuna toteuttaisi noita tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla. Toisaalta voi käydä niinkin, että itse ratio legis olosuhteiden tai arvostusten muuttuessa koetaan vanhentuneeksi. Tällöin joudutaan tulkinnassa ottamaan huomioon erilaisia seikkoja, joiden punninta riippuu olennaisesti siitäkin, millainen tuo keinojen ja tavoitteiden välinen ristiriita tai epäajanmukaisuus on. Eräänlaisena tulkintasääntönä on silti se, että ratio legis on tulkinnan lähtökohta, ellei erityisiä vastasyitä ole.

Oikeussäännös on tarkoitettu toimimaan tietyissä tyypillisissä tilanteissa. Kun soveltamisongelmia syntyy, saattaa olla mahdollista hakea vastausta vertailusta ongelmatapauksen ja tyypillisen tapauksen kesken silmällä pitäen oikeussäännöksen toimintaa. Tällaisen objektiivisen ratio legis -käsitteen varaan rakentuu Per Olof Ekelöfin radikaali teleologinen lainsoveltamismetodi.
Lisätiedot
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

AarnioA1989, EkelöfP1958, KlamiH1979

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Oikeustiede:ratio legis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ratio legis.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →