Oikeustiede:piispa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

piispa

piispa
Definition seurakuntien ja pappien ylin kaitsija
Explanation Piispa on kreikaksi επίσκοπος, episkopos eli päällekatsoja. Kristillisissä kirkoissa piispa on tullut merkitsemään tietyn alueen hengellistä johtajaa.

Kirkkolain ja kirkkojärjestyksen mukaan piispa johtaa hiippakunnassa hallintoa ja toimintaa sekä valvoo seurakuntia ja pappeja. Piispa valvoo, että kirkon tehtävään kuuluvia toimia hoidetaan seurakunnissa uskollisesti kirkon tunnustuksen, kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen sekä niihin perustuvien määräysten ja ohjeiden mukaan. Piispa myös tukee ja ohjaa hiippakuntansa pappeja heidän työssään sekä valvoo, että he hoitavat pappis- ja papinvirkansa velvollisuudet. Piispa vihkii hiippakuntansa papit. Piispa suorittaa määräajoin hiippakuntansa seurakunnissa piispantarkastuksia.

Arkkipiispa on piispojen joukossa "ensimmäinen vertaistensa joukossa" (primus inter pares). Arkkipiispalle kuuluu virkansa puolesta useita kirkon erityistehtäviä, mm. kirkolliskokouksen ja kirkkohallituksen täysistuntojen puheenjohtajuudet.

Piispanvaalissa ovat äänioikeutettuja hiippakunnan papit ja lehtorit sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Maallikkovalitsijoiden lukuun lasketaan ensin tuomiokapitulin lakimiesasessori ja maallikkojäsen, hiippakunnasta valitut maallikkokirkolliskokousedustajat ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet. Loput ovat seurakuntien kirkkovaltuustojen tai seurakuntaneuvostojen valitsemia maallikkojäsenten valitsemia maallikkovalitsijoita. Jokaisesta seurakunnasta valitaan vähintään yksi valitsija ja loput paikat jaetaan seurakuntien jäsenmäärän mukaisesti. Arkkipiispan vaali on sikäli poikkeuksellinen, että siinä ovat Turun arkkihiippakunnan valitsijoiden lisäksi äänioikeutettuja myös muiden hiippakuntien kirkolliskokousedustajat ja saamelaiskäräjien valitsema kirkolliskokousedustaja sekä hiippakuntavaltuustojen ja tuomiokapitulien jäsenet. Lisäksi äänivaltaisia ovat kirkkohallituksen jäsenet.

Piispanvaali on kaksivaiheinen vaali. Toisella kierroksella on kaksi eniten ensimmäisellä kierroksella ääniä saanutta ehdokasta. Tuomiokapituli antaa valtakirjan yli puolet ääniä saaneelle papille. Vaalissa on ehdokasasettelu. Vähintään kymmenen äänioikeutettua voi perustaa valitsijayhdistyksen ja kutsua jonkun papin ehdokkaakseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Leino

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.7.2020: Oikeustiede:piispa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:piispa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg