Oikeustiede:optio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

optio | optio-oikeus

optio
optio-oikeus
Definition Optio on oikeus määräajassa päättää, tekeekö määrätyn sopimuksen vai ei. Velvollisuutta sopimuksen tekemiseen ei optio-oikeuden haltijalla ole. Optio perustetaan optiosopimuksella tai yksipuolisella oikeustoimella. Optiosta voidaan sopia itsenäisesti tai toisen sopimuksen osana. Toinen sopimus on silloin tavallisesti se, jonka voimaantulosta option käyttäjä päättää.
Explanation Oikeuden siirrosta tai perustamisesta ei aina päästä heti yksimielisyyteen. Silloin voidaan sopimus valmistella sisällöllisesti kuntoon. Jos toinen osapuoli on halukas tekemään syntyneen sisältöisen sopimuksen ja toinen ei, voidaan sopia, että tulos sitoo sen hyväksyvää osapuolta ja epäröivä osapuoli saa oikeuden määräajassa päättää, hyväksyykö hän sopimuksen. Silloin toinen osapuoli on sidottu määräajan sopimukseen ja optio-oikeuden haltija päättää, syntyykö sopimus.

Optiota voidaan käyttää monenlaisissa yhteyksissä. Se voi liittyä esimerkiksi kauppaan, vuokraan, kustannussopimukseen, leasingiin, lainaan, velaksiantoon (optiolaina), kuljetussopimukseen, johtajasopimukseen, työsopimukseen ja työtaistelun lopettavaan sovintosopimukseen.

Optiota käytetään esimerkiksi urheilijoiden pelaajasopimuksissa sopimuksen jatkumisen ratkaisemiseksi. Urheilija voi sitoutua kahdeksi vuodeksi ja lisäksi sovitaan seuraa sitovasti vuoden jatkosta. Urheilijan on määräajassa ilmoitettava, käyttääkö hän oikeuttaan jatkosopimukseen. Osakekauppojen yhteydessä on myös käytetty optioita. Esimerkiksi eräs kauppaliike kannusti kanta-asiakkaitaan ostoksille lupaamalla, että määrätynsuuruiset ostokset tehnyt kanta-asiakas voi ostaa yhtiön osakkeita etukäteen määrättyyn hintaan etukäteen määrättynä ajanjaksona. Tällaisen osto-option saaja ratkaisi, käyttikö option mukaista oikeuttaan ostaa osakkeita.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kivimäki&Ylöstalo1964, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.12.2019: Oikeustiede:optio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:optio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →