Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate)

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

oikeusvaltio(periaate)

oikeusvaltio(periaate)
Määritelmä valtio on valtiosäännöin organisoitu ja kansallinen oikeusjärjestys on säädetty valtiosäännössä olevin, norminantovaltaa (lainsäädäntövalta sanan laajassa merkityksessä) tarkoittavien toimivaltasäännösten ja päätösmuotosääntöjen mukaisesti, minkä lisäksi oikeussääntöjen noudattamista valvotaan viranomaistoimin (oikeuslaitos ja hallinto)
Selite Perustuslain 2 §:n otsikkona on "Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate". Säännöksen kolmannen momentin mukaan "julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia". Oikeusvaltioperiaate (tosin julkiseen valtaan ja -toimintaan rajattuna) siis palautuu lainmukaisuuteen ja perustuslakiin. Vaikka perustuslain 2.3 §:ssä mainitaan vain "laki", sääntely ulottuu koko oikeusjärjestykseen koskien kaikkia oikeusnormitasoja, välittömän oikeusvaikutuksen omaavia EU-sääntelyitä ja tavanomaista oikeutta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

JyränkiA2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.02.2019: Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusvaltio(periaate).)SLYpalkki.jpg