Oikeustiede:oikeustalo

    Tieteen termipankista

    oikeustalo

    tuomioistuinrakennus
    oikeustalo
    Määritelmä rakennus, jossa tuomioistuin kokoontuu
    Selite

    Oikeustalon synonyymi on tuomioistuinrakennus.

    Ilmaus käräjätalo viittaa tiloihin, joissa aiemmat maalaisalioikeudet kokoontuivat (esim. vuonna 1787 valmistunut Pedersören käräjätalo) – sikäli kuin sellaisia oli (ks. jälj.). Kaupungeissa oli raatihuoneita, jotka toimivat aikoinaan, paitsi raadin kokoontumistilana, myös kaupungin alioikeuden istuntopaikkana.

    Yleiseurooppalaisen perinteen mukaisesti suurista, vaikuttavista ja koristeellisista tuomioistuinrakennuksista käytetään suomen kielessäkin usein ilmausta oikeuspalatsi (esim. Pariisin oikeuspalatsi, Palais de justice de Paris).

    Ylevissä yhteyksissä tuomioistuinrakennuksista, erityisesti vanhoista oikeuspalatseista, saatetaan käyttää nimitystä oikeuden temppeli tai – vieläkin runollisemmin – Themiksen temppeli (ks. oikeuden jumalatar). Hyvä esimerkki on taidehistoriallinen teos Virpi Harju, Themiksen temppeli: vanhan Vaasan hovioikeudentalo Kustaa III:n valistuspyrkimysten monumentti (1997). Ilmauksen taustalla on pitkä perinne. Oikeus kytkeytyy historiallisesti uskontoon, ja Themis-jumalatar (Justitia) on kautta aikojen ollut oikeuden ja lainkäytön tärkeimpiä vertauskuvia.

    Epävirallisissa yhteyksissä, nimenomaan puhekielessä esiintyy edelleen ilmaus lakitupa ("haastaa joku lakitupaan"). Ilmauksella viitataan tavallisesti tuomioistuimeen (alioikeuteen) ylipäätään, joskus sen rakennukseen tai tiloihin. Sanalla tupa on suomen kielessä pitkä historia myös oikeudellisissa yhteyksissä. Ilmaus käräjätupa esiintyy jo 1540-luvulla ja tupa herra Martin maanlain suomennoksessa vuoden 1570 tienoilla. Vuoden 1734 maanlain rakennuskaaressa (26:4) määrättiin "käräjä-huoneen" [= oikeustalon] rakentamisesta. Lainkohdan mukaan "[s]ijnä pitä oleman yxi tupa nijn suuri, cuin tarwitan, ja caxi cammiota [= pientä huonetta]" (vuoden 1759 suomennos).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Curia2009, HarjuV2013, HarjuV2018, MattilaH2018, Modeer&Sunnqvist(eds.)2012, Letto-Vanamo&Honkanen2005, Resnik&Curtis2011, Resnik&Curtis2014, GaraponA1997, s. 23-49, MattilaH2013b

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Oikeustiede:oikeustalo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeustalo.)