Oikeustiede:oikeushallinto

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

oikeushallinto

oikeushallinto
Definition oikeushallintoa on se osa valtionhallintoa, joka käsittelee oikeudenhoitoon liittyviä kysymyksiä ja jonka tavoitteena on luoda toimintaedellytykset oikeuslaitoksen viranomaisten toiminnalle
Explanation Oikeushallintoasioita ovat oikeudenhoitoon liittyvät hallintoasiat, jotka koskevat tuomioistuimia, oikeudenkäyntimenettelyä, oikeudellista jaotusta, julkista oikeusaputoimintaa, yleistä edunvalvontaa, yleistä asianajajayhdistystä, syyttäjäntoimintaa, ulosottotointa, kuluttajariitalautakuntaa, tutkintavankeuden toimeenpanoa, yhdyskuntaseuraamusten ja vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa sekä muuta tuomioiden ja päätösten täytäntöönpanoa, Rikosseuraamuslaitosta, armahdusta ja kansainvälistä oikeusapua.

Oikeushallintoasioiksi voidaan lukea myös oikeusministeriölle kuuluvat lainsäädäntöasiat sekä eräät muut sille uskotut hallintotehtävät, kuten virastojen tulosohjaus sekä erilaiset tukitoiminnot. Tukitoimintoihin sisältyvät muun muassa oikeusministeriön hallinnonalan henkilöstön koulutus, toimitila-asiat ja tietohallinto, mukaan lukien tietojärjestelmien kehittäminen ja ylläpito. Muita merkittäviä oikeushallinnon lainkäyttöön liittyviä tukitehtäviä ovat palkanlaskenta ja kirjanpito. Oikeusrekisterikeskus hallinnoi oikeushallinnon suuria rekistereitä ja tietohallintojärjestelmiä, joita ovat esimerkiksi oikeudellisen aineiston tietopankki Finlex, eri tuomioistuinten asiankäsittelyjärjestelmät, rikosrekisteri ja ulosoton tietojärjestelmä.

Valtioneuvostossa oikeudenhoitoon liittyvät asiat kuuluvat oikeusministeriölle. Oikeusministeriö vastaa oikeudenhoidon yleisestä järjestämisestä ja kehittämisestä. Tämä tapahtuu lainsäädännöllä ja erilaisilla hallinnollisilla toimenpiteillä. Valtioneuvostossa oikeudenhoitoon kuuluvat asiat esittelee oikeusministeri. Oikeusministeriön toimiala ja tehtävät määritellään valtioneuvoston ohjesäännössä ja valtioneuvoston asetuksessa oikeusministeriöstä.
Additional Information
Kirjoittajat: Kari Kiesiläinen, Heikki Liljeroos ja Heidi Myllys

Related Concepts

Sources

RapolaT1998, MäenpääO2003, s. 13-14 ja 254

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.10.2019: Oikeustiede:oikeushallinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeushallinto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →