Oikeustiede:oikeudenvastaisuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

oikeudenvastaisuus

oikeudenvastaisuus
Definition Oikeudenvastaisuus koskee sitä, oliko lähtökohtaisesti rangaistava teko rangaistava myös niissä olosuhteissa, joissa se tehtiin. Jos tekoon soveltuu oikeuttamisperuste, tekijä on rangaistus- ja vahingonkorvausvastuusta vapaa.
Explanation Erityisesti saksalaisessa rikosoikeudessa oikeudenvastaisuudelle annetaan varsin laajalle ulottuva merkitys. Lähes samaa tarkoittaen puhutaan usein rikosoikeudellisesta "vääryydestä". Oikeudenvastaisuus edellyttää tämän ajatuksen mukaan toiminnan laadullista arvostelua. Rangaistavan teon olisi sisällöllisesti osoitettava sosiaalisesti vahingollista puuttumista suojattuihin oikeushyviin. Tällaisia eivät ole niin sanotut sosiaaliadekvaatit teot, jotka ovat tunnusmerkistön täyttäviä mutta sosiaalisesti hyväksyttyjä tai hyväksyttäviä. Puhutaan myös sallitusta riskistä aineellisen oikeudenvastaisuuden osana.

Pohjoismaissa on tyydytty muodolliseen oikeudenvastaisuus -käsitteeseen. Usein meilläkin sanotaan, että rikoksen on aina oltava oikeudenvastainen teko, mutta sillä tarkoitetaan ainoastaan sellaista oikeudenvastaisuutta, joka kytkeytyy suoraan lain yksittäisiin rikostunnusmerkistöihin. Oikeudenvastaisuus ei siten ole varsinainen tunnusmerkistötekijä. Jos tekijän teko täyttää laissa säädetyn tunnusmerkistön, on teko samalla säännönmukaisesti oikeudenvastainen.

Oikeudenvastaisuus koskee meillä oikeuttamisperusteita eli sitä, oliko lähtökohtaisesti kielletty teko kielletty myös niissä olosuhteissa, joissa se tehtiin. Oikeudenvastaisuuden sulkee pois oikeuttamisperuste, jollainen on esimerkiksi hätävarjelu, pakkotila, voimakeinojen käyttö, itseapu, jokamiehen kiinniotto-oikeus ja loukatun suostumus. Jos esimerkiksi pahoinpitelyyn on syyllistytty hätävarjelutilanteessa tai käytettäessä jokamiehen kiinniotto-oikeutta, teko on tietyissä rajoissa poikkeuksellisesti sallittu.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

Related Concepts

Sources

FrändeD2001, FrändeD2012, HE44/2002vp, JareborgN1994, Lappi-Seppälä&al2013, s. 167-170, NuutilaA-M1997, s. 280-322, NuutilaA-M1998i, Tapani&Tolvanen2014, s. 309-361

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.05.2019: Oikeustiede:oikeudenvastaisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudenvastaisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →