Oikeustiede:myyntimaa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

myyntimaa | verollisten liiketoimien paikka | tavaroiden luovutuspaikka ja palvelujen suorituspaikka

myyntimaa
verollisten liiketoimien paikka
tavaroiden luovutuspaikka ja palvelujen suorituspaikka
Definition myyntimaasäännökset määrittelevät, minkä EU-valtion arvonlisävero myynnistä suoritetaan
Explanation Arvonlisäverodirektiivissä käytetään myyntimaan sijasta käsitteitä verollisten liiketoimien paikka (place of taxable transactions) sekä tavaroiden luovutuspaikka (Place of supply of goods) ja palvelujen suorituspaikka (Place of supply of services). Suomen arvonlisäverolaissa käytetään myyntimaa -käsitettä.

Jokainen EU:n jäsenvaltio voi periä arvonlisäveroa vain niistä tavaroiden ja palvelujen myynnistä sekä yhteisöhankinnoista ja tavaroiden maahantuonnista, jotka tapahtuvat sen jäsenvaltion alueella. Myyntimaasäännösten avulla määritetään se, milloin myynti tapahtuu Suomessa. Kun myyntimaasäännösten mukaan tavara tai palvelu myydään Suomessa, tähän kauppaan sovelletaan Suomen arvonlisäverolakia ja arvonlisävero suoritetaan Suomeen.

Myyntimaasäännökset ovat erilaiset tavaroiden luovutuksen ja palvelujen suorituksen osalta. Tavaroiden luovutuksessa myyntimaa määräytyy yleensä tavaroiden sijainnin tai liikkeen perusteella. Palvelujen osalta merkitystä on mm. sillä, onko ostaja elinkeinonharjoittajan vai kuluttajan asemassa ja mihin tämä on sijoittautunut.
Additional Information
Kirjoittaja: Nina Sainio

Related Concepts

Sources

2006/112/EY, HE136/2009, Verohallinto2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.10.2019: Oikeustiede:myyntimaa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:myyntimaa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →