Oikeustiede:muuntogeeninen viljely (rinnakkaiselo)

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

muuntogeeninen viljely (rinnakkaiselo)

muuntogeeninen viljely (rinnakkaiselo)
Definition Muuntogeeninen ts. geenimuunnellun lajin viljely. Geenimuuntelun tavoitteena on lajikkeen olemassaolevien ominaisuuksien parantaminen tai kokonaan uusien ominaisuuksien lisääminen lajiin. Rinnakkaiselolla tarkoitetaan toimenpiteitä, jotka tähtäävät muuntogeenisten ja muiden viljelykasvien tuotannon harjoittamiseen rinnakkain. Rinnakkaiselolla voidaan tarkoittaa myös tuottajien tai kuluttajien mahdollisuutta valita erilaisten tuotantomuotojen välillä.
Explanation Rinnakkaiselon keskeinen kysymys on eri tuotantomuotojen sekoittuminen ja sen ehkäisy. Sääntely on kansallista toisin kuin EU:n maatalouspolitiikan saralla usein. Komissio on antanut suuntaviivojen määrittelystä suosituksen (2003/556/EY), jonka perusteella annettiin hallituksen esitys niin sanotuksi rinnakkaiselolaiksi (HE 246/2009 vp). Esitys raukesi eduskuntakäsittelyssä.
Additional Information
Kirjoittaja: Tiina PaloniittyReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2019: Oikeustiede:muuntogeeninen viljely (rinnakkaiselo). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:muuntogeeninen viljely (rinnakkaiselo).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →