Oikeustiede:meri

    Tieteen termipankista

    meri

    meri
    Määritelmä mantereiden ympärillä oleva suolaisen veden vesialue
    Selite

    Meret jakautuvat valtioiden merialueisiin, niiden edustalla sijaitseviin valtioiden talousvyöhykkeisiin ja niin sanottuun aavaan mereen. Aava meri on avoin kaikille valtioille lähtökohtaisesti samoin oikeuksin. Valtion merialue jaetaan edelleen sisäisiin ja ulkoisiin aluevesiin, joista jälkimmäisiä kutsutaan aluemereksi.

    Mereen liittyvien käsitteiden ja valtioiden oikeuksien kannalta keskeinen kansainvälinen sopimus on YK:n vuoden 1982 merioikeusyleissopimus (United Nations Convention on the Law of the Sea eli UNCLOS), joka tuli voimaan kansainvälisesti vuonna 1994 ja Suomessa vuonna 1996. Merioikeussopimus sisältää kokonaisvaltaiset määräykset merien käytöstä ja suojelusta. Merensuojelusta on tehty useita muitakin yleismaailmallisia ja alueellisia sopimuksia.

    Meri rinnastuu vesilaissa ja muun muassa ympäristönsuojelulaissa vesistöön siltä osin kuin kyse on Suomen aluevesistä ja talousvyöhykkeestä. Meri on käsitteenä kuitenkin monitulkintainen ja voi ympäristöoikeudessa viitata myös meriympäristöön ja meriekosysteemeihin.

    Lähteet: Merensuojelulaki 1415/1995, laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä 1299/2004
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Tuire Taina

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Oikeustiede:meri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:meri.)