Oikeustiede:maksusuoja

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

maksusuoja

maksusuoja
Definition velkakirjaoikeudessa velalliselle annettu mahdollisuus tehdä suoritus muodollisesti oikealle (legitimoidulle), mutta väärälle velkojalle sellaisin vaikutuksin, että hän vapautuu suoritusvelvollisuudestaan oikeaan velkojaan nähden
Explanation Velallisen maksusuojasta on säädetty velkakirjalain (31.7.1947/622) 19-20 ja 29-30 §:ssä. Kaksi ensimmäistä säännöstä koskee juoksevaa velkakirjaa ja muut kaksi tavallista velkakirjaa. Maksusuojavaikutus ulottuu sekä entiselle velkojalle että tulevaksi tarkoitetulle velkojalle suoritettuun maksuun. Maksun saaja on saattanut olla velkoja, mutta ei ollut sitä enää saadessaan velan maksun. Toisaalta kyse voi olla maksusta siirronsaajalle, josta ei ole tullut laillista velkojaa. Rahalaitosten antamista saamistodistuksista on oma sääntönsä velkakirjalain 33 §:ssä.

Velkakirjalain 29 §:n mukaan maksu, jonka velallinen on suorittanut luovuttajalle tavallisen velkakirjan luovutuksen jälkeen, on pätevä, ellei velallinen ole tiennyt eikä hänen ole pitänytkään tietää, ettei luovuttaja ollut enää oikea maksun saaja. Vilpittömässä mielessä ollutta velallista suojataan. Tämän vuoksi velkakirjan luovutuksella saaneen henkilön on syytä tehdä siirtoilmoitus velalliselle. Sen jälkeen velallinen ei enää voi maksaa pätevästi luovuttajalle.

Juoksevia velkakirjoja koskevassa velkakirjalain 20 §:ssä säädetään vain erääntyneen koron tai velkakirjassa määräaikana tehtävän lyhennyksen maksamisesta. Sääntö on tarvittu, koska maksut voidaan suorittaa velkakirjan hallintaa toteamatta. Kyseisten maksujen suorittaminen vilpittömässä mielessä luovuttajalle vapauttaa velallisen maksamasta suoritusta toistamiseen oikealle velkojalle. Sääntö ei koske koko loppuvelan maksamista eikä lyhennystä, jonka maksamisesta ei ole sovittu.

Velkakirjalain 19 §:n säännöksellä suojataan juoksevan velkakirjan velallista, joka maksaa vilpittömässä mielessä velan velkakirjan haltijalle. Luovutuksen saajan tulee vaatia velkakirja itselleen tai ilmoittaa velalliselle velkakirjan siirrosta. Vilpitöntä mieltä suojataan myös tavallista velkakirjaa koskevan velkakirjalain 30 §:n mukaan. Kirjallinen velkakirjan luovutus todetaan pätemättömäksi, paitsi jos velallinen tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää luovutuksen pätemättömyyden aiheuttavasta seikasta. Jos luovutus oli väärennetty tai siinä oli muu luovutuksen pätemättömyyden aiheuttama virheellisyys, velallinen ei saa kuitenkaan lukea maksua hyväkseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

Aurejärvi&Hemmo2006, EIF-I, HemmoM2013, NorrosO2012, SaarnilehtoA2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 14.7.2020: Oikeustiede:maksusuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maksusuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →