Oikeustiede:määräaikainen sopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

määräaikainen sopimus

määräaikainen sopimus
Definition Sopimus, jonka päättymisestä määrätyn ajan kuluttua on sovittu, on määräaikainen. Määräajasta on voitu sopia sopimuksessa tai erikseen. Määräaika on mahdollista määrittää monella tavalla, mutta oleellista on, että sopimus on voimassa sovittuun päättymiseen asti. Jos määräaikaa ei ole sovittu, sopimus on voimassa toistaiseksi.
Explanation Sopimuksen kesto voidaan määrätä monella tavalla. Sopimus voi koskea määrättyä tehtävää. Tehtävät voivat olla lähes mitä tahansa. Kun sovitaan atomivoimalan rakentamisesta, sopimus on täytetty, kun voimala on valmiina luovutettu tilaajan käyttöön ja tilaaja on suorittanut sovitut maksut. Asianajotoimeksianto päättyy, kun toimeksianto on hoidettu ja palkkio on maksettu. Vaikka tarkkaa päättymispäivää ei olekaan määrätty, päättyminen on kuitenkin kytketty tehtävään niin, että molemmat osapuolet tietävät, milloin sopimus päättyy. Irtisanomismahdollisuutta ei ole sopimuksen ollessa voimassa.

Päättyminen on voitu määrittää myös siten, että sopimus on voimassa kolme kuukautta määrätystä hetkestä alkaen tai että se on voimassa 31.3.2018 saakka. Sopimuksen kestoa ei tarvitse määrätä niin, että etukäteen tiedettäisiin päättymispäivä. Sopimusaika on voitu määrätä jonkun tulevan tapahtuman avulla, jolloin sopimus päättyy esimerkiksi määrätyn ajan kuluttua tapahtumasta. Tapahtuman ajankohtaa ei tarvitse tietää etukäteen, mutta se on tiedettävä, että se tapahtuma sattuu, jonka jälkeen sopimus on voimassa enää sovitun ajan.

Määräaikaisten sopimusten tekemistä on saatettu rajoittaa. Esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) 4 §:n 1 momentin mukaan määräaikainen sopimus on sallittu, mutta vuokralaisen aseman turvaamiseksi on huomiota kiinnitetty toistuviin määräaikaisiin sopimuksiin saman vuokralaisen kanssa. Sen mukaan sopimus on voimassa toistaiseksi, jos saman vuokralaisen kanssa on sovittu useammin kuin kahdesti peräkkäin enintään kolmen kuukauden pituisesta määräaikaisesta vuokrasuhteesta.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, HemmoM2003, NorrosO2012, SaarnilehtoA2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Oikeustiede:määräaikainen sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:määräaikainen sopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →