Oikeustiede:lohkokunta

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lohkokunta

lohkokunta
Definition muodostuu kahdesta tai useammasta asutushistoriallisesti syntyneestä kylästä, joiden metsätilukset olivat ennen isojakoa näiden kylien yhteisessä nautinnassa
Explanation Pohjois-Suomessa ja karjalaisella asutusalueella oli isojakoa aloitettaessa kyliä, joilla ei ollut piirirajoja toisiaan eikä valtion metsämaata vastaan. Tällaiseen lohkokuntaan kuuluneilla kylillä oli yhteinen nautintaoikeus ulkotiluksiin, jotka käsittivät jopa kokonaisen pitäjän alueen. Näissä kylissä isojakoa ei yleensä suoritettu kylittäin vaan lohkokunnittain. Isojaon toteuttamisvaiheessa lohkokunta voitiin kuitenkin jakaa useammaksi jakokunnaksi. Jos jako jakokuntiin tapahtui jako-osakkaiden sopimuksesta, niin nämä jakokunnat katsotaan nykyisin maaoikeudellisten kylien vertaisiksi, ja ne muodostavat kukin erikseen oman vesioikeudellisen kylänsä. Jos taas jakokuntien ulottuvuus määrättiin jyvitykseen perustuen isojaon toimitusmiesten päätöksellä, lohkokunnan katsotaan pysyneen maaoikeudellisen kylän asemassa ja muodostavan vain yhden vesioikeudellisen kylän (ks. kyläjärjestelmä).
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:lohkokunta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lohkokunta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg