Oikeustiede:liikennevakuutus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

liikennevakuutus

liikennevakuutus
Määritelmä lakisääteinen vahinkovakuutus, joka korvaa moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvia vahinkoja
Selite Jokaisella liikenteeseen käytettävällä moottoriajoneuvolla on valtion omistamia ajoneuvoja lukuun ottamatta oltava liikennevakuutus. Liikennevahinko korvataan moottoriajoneuvon liikennevakuutuksesta, vaikka kukaan ei henkilökohtaisesti ole korvausvelvollinen ajoneuvon liikenteeseen käyttämisen perusteella. Liikennevakuutuslaissa on kuitenkin myös rajoituksia korvattavuuden suhteen.

Liikennevakuutuksesta korvataan ensinnäkin moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvat henkilövahingot, kohdistuivatpa ne moottoriajoneuvossa oleviin henkilöihin tai ulkopuolisiin. Kuljettajan vahinkojen korvattavuutta on kuitenkin rajoitettu, jos hän on aiheuttanut vahingon tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Rajoituksia korvattavuudelle on myös tilanteissa, joissa kuljettaja on ollut alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alainen. Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä ajoneuvon ulkopuolella olevalle omaisuudelle aiheutuneet vahingot korvataan niin ikään moottoriajoneuvon kuljettajan tai omistajan tuottamuksesta riippumatta.

Osa moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvista vahingoista korvataan vain, jos moottoriajoneuvon omistaja, haltija, kuljettaja tai matkustaja on huolimattomuudellaan aiheuttanut vahingon. Merkittävimmän tämän ryhmän vahingoista muodostavat toiseen moottoriajoneuvoon, kiskoilla kulkevaan ajoneuvoon tai tällaisessa ajoneuvossa olevaan henkilöön tai omaisuuteen kohdistuvat vahingot. Ne korvataan vain, mikäli vahingon aiheuttaneen moottoriajoneuvon kuljettaja on syyllistynyt huolimattomuuteen. Liikennevakuutuksesta ei korvata sen moottoriajoneuvon vahinkoja, jolle liikennevakuutus on myönnetty. Moottoriajoneuvon liikennevakuutuksesta ei korvata myöskään moottoriajoneuvossa ollutta, liikennevahingossa vahingoittunutta omaisuutta.

Jos vahingon on aiheuttanut vakuuttamaton moottoriajoneuvo tai jos vahingon aiheuttanut moottoriajoneuvo jää tuntemattomaksi, vahingon korvaa Liikennevakuutuskeskus, joka on lakisääteinen kaikkien Suomessa liikennevakuutusliikettä harjoittavien vakuutusyhtiöiden muodostama yhteenliittymä. Tuntemattoman tai vakuuttamattoman moottoriajoneuvon aiheuttama liikennevahinko korvataan kuitenkin rajoitetummin kuin liikennevahingot muutoin.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kari Hoppu

Käytetyt lähteet

Hoppu&Hemmo2006

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:liikennevakuutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:liikennevakuutus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →