Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lakimiesmentaliteetti

lakimiesmentaliteetti
Definition juristeille ominainen kokonaisasenne (tai mielenlaatu tai ajattelutapa), joka ilmenee heidän kollektiivissa pyrkimyksissään ja siinä, miten he ymmärtävät asemansa ja toimintansa ja selittävät nämä itselleen
Explanation Sana mentaliteetti ei ole sisällöltään täsmällinen ilmaus. Silti se on tullut laajasti käyttöön etenkin historiantutkimuksessa ja osittain kulttuurifilosofiassa etenkin ranskalaisen Férnand Braudelin ansiosta.

Tämän hetken aate- ja sosiaalihistoriassa korostetaan usein sitä, etteivät historiallisia muutoksia aiheuta tapahtumat, kuten esimerkiksi sodat tai keksinnöt, vaan se, miten tapahtumat vaikuttavat ihmisten suhtautumistapoihin. Äkisti se, mikä oli ennen mielenkiinnotonta, sytyttää intohimoja, tai taannoinen kiinnostuksen kohde muuttuu yhdentekeväksi.

Viime kädessä sana mentaliteetti on tapana selittää keinoiksi, joilla kulttuuri ymmärtää ja selittää itseään. Se ei siis sisällä eikä voi sisältää totuutta eikä ole objektiivinen, mutta silti aikakauden ajattelu voi joskus aueta vain mentaliteetista käsin.
Additional Information
Kirjoittaja: Jukka Kemppinen

Related Concepts

Sources

YrttiahoE1996

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →