Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti

    Tieteen termipankista

    lakimiesmentaliteetti

    lakimiesmentaliteetti
    Määritelmä juristeille ominainen kokonaisasenne (tai mielenlaatu tai ajattelutapa), joka ilmenee heidän kollektiivissa pyrkimyksissään ja siinä, miten he ymmärtävät asemansa ja toimintansa ja selittävät nämä itselleen
    Selite

    Sana mentaliteetti ei ole sisällöltään täsmällinen ilmaus. Silti se on tullut laajasti käyttöön etenkin historiantutkimuksessa ja osittain kulttuurifilosofiassa etenkin ranskalaisen Férnand Braudelin ansiosta.

    Tämän hetken aate- ja sosiaalihistoriassa korostetaan usein sitä, etteivät historiallisia muutoksia aiheuta tapahtumat, kuten esimerkiksi sodat tai keksinnöt, vaan se, miten tapahtumat vaikuttavat ihmisten suhtautumistapoihin. Äkisti se, mikä oli ennen mielenkiinnotonta, sytyttää intohimoja, tai taannoinen kiinnostuksen kohde muuttuu yhdentekeväksi.

    Viime kädessä sana mentaliteetti on tapana selittää keinoiksi, joilla kulttuuri ymmärtää ja selittää itseään. Se ei siis sisällä eikä voi sisältää totuutta eikä ole objektiivinen, mutta silti aikakauden ajattelu voi joskus aueta vain mentaliteetista käsin.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jukka Kemppinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    YrttiahoE1996

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti.)