Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lakimiesmentaliteetti

lakimiesmentaliteetti
Määritelmä juristeille ominainen kokonaisasenne (tai mielenlaatu tai ajattelutapa), joka ilmenee heidän kollektiivissa pyrkimyksissään ja siinä, miten he ymmärtävät asemansa ja toimintansa ja selittävät nämä itselleen
Selite Sana mentaliteetti ei ole sisällöltään täsmällinen ilmaus. Silti se on tullut laajasti käyttöön etenkin historiantutkimuksessa ja osittain kulttuurifilosofiassa etenkin ranskalaisen Férnand Braudelin ansiosta.

Tämän hetken aate- ja sosiaalihistoriassa korostetaan usein sitä, etteivät historiallisia muutoksia aiheuta tapahtumat, kuten esimerkiksi sodat tai keksinnöt, vaan se, miten tapahtumat vaikuttavat ihmisten suhtautumistapoihin. Äkisti se, mikä oli ennen mielenkiinnotonta, sytyttää intohimoja, tai taannoinen kiinnostuksen kohde muuttuu yhdentekeväksi.

Viime kädessä sana mentaliteetti on tapana selittää keinoiksi, joilla kulttuuri ymmärtää ja selittää itseään. Se ei siis sisällä eikä voi sisältää totuutta eikä ole objektiivinen, mutta silti aikakauden ajattelu voi joskus aueta vain mentaliteetista käsin.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jukka Kemppinen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

YrttiahoE1996

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lakimiesmentaliteetti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →