Oikeustiede:laitoslöytö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

laitoslöytö

laitoslöytö
Definition löytötavara, joka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvossa tai rautatie- tai linja-autoasemalla taikka muulla vastaavalla liikennepaikalla taikka liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa (löytötavaralaki 26.8.1988, 5 §)
Explanation Laitoslöydöstä on säädetty erikseen löytäjän aseman helpottamiseksi. Säännösten tarkoituksena on, että löytäjä vapautuu löytötavarasta yksinkertaisella tavalla. Löytäjän on luovutettava laitoslöytö, myös vähäarvoinen löytötavara, asianomaisen laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Laitoslöydöstä on kyse silloinkin, kun tavara löydetään ulkona tietyssä paikassa järjestettävässä ilmoituksen- tai luvanvaraisessa yleisötilaisuudessa. Löytöpalkkio kuuluu löytäjälle, ei laitokselle. Laitoslöydön säilyttämisestä on säädetty, että laitoksen on viimeistään kahden viikon kuluttua löydöstä toimitettava muu kuin vähäarvoinen löytötavara poliisille. Oppilaitoksissa ja urheiluhalleissa tavaraa voidaan säilyttää enintään kuusi kuukautta, koska säännöllisesti laitoksessa käyvä henkilö löytää omaisuutensa yksinkertaisimmin sieltä. Löytötavaran omistusoikeudesta on säädetty muista löydöistä poikkeavasti silloin, kun kyse on laitoslöydöstä.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

EIF-I, Kivimäki&Ylöstalo1964, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:laitoslöytö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:laitoslöytö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →