Oikeustiede:lainvalmistelija

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

lainvalmistelija

lainvalmistelija
Määritelmä lainvalmistelija hoitaa ministeriössä lainvalmistelutehtäviä tai toimii lainvalmisteluelimessä
Selite Nykyisin lainvalmistelu on Suomessa järjestetty hajautetusti siten, että valtioneuvostossa kukin ministeriö vastaa oman hallinnonalansa lainsäädännön valmistelusta. Ministeriöiden linjaorganisaatiossa lainvalmistelua harjoittavat päätoimisesti virkamiehet, joiden virkanimikkeenä on lainsäädäntöjohtaja, lainsäädäntöneuvos ja lainsäädäntösihteeri. Lisäksi ministeriöissä lainvalmistelutehtäviä kuuluu toisten tehtävien ohella muillekin virkamiehille, kuten hallitusneuvoksille ja hallitussihteereille.

Erityinen asema valtioneuvostossa on oikeusministeriön lainvalmisteluosastolla, joka on vuonna 1884 perustetun ja lähes sata vuotta toimineen lainvalmistelukunnan perillinen. Jonkin verran säädöksiä valmistellaan valtioneuvoston ulkopuolellakin, kuten esimerkiksi ministeriöiden alaisessa valtion keskushallinnossa ja eduskunnan kansliassa.

Laki- ja muita säädösehdotuksia valmistellaan ministeriöiden linjaorganisaation lisäksi erityisissä lainvalmisteluelimissä, joita ovat komitealaitokseen kuuluvat komiteat ja toimikunnat sekä ministeriöiden asettamat työryhmät. Näiden toimielimien puheenjohtajiksi, jäseniksi, pysyviksi asiantuntijoiksi ja sihteereiksi voidaan nimetä myös ministeriöiden ulkopuolelta asiantuntijoita, jotka ovat myös lainvalmistelijoita.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

JaakkolaR1984, NiemivuoM2002, NiemivuoM2008, TalaJ2005, EIF-V, s. 551-552

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:lainvalmistelija. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainvalmistelija.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →