Oikeustiede:lainsäädäntövallan delegointi

    Tieteen termipankista

    lainsäädäntövallan delegointi

    lainsäädäntövallan delegointi
    Määritelmä säädösvallan siirto lailla alemmille säädöstasoille käytettäväksi pääosin tasavallan presidentin, valtioneuvoston tai ministeriön asetuksin, mutta erityisen rajoitetusti myös viranomaisen antamin viranomaissäädöksin.
    Selite

    Perustuslain 3.1 §:n mukaan lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle. Tähän säädösvaltaan kuuluu osana se, että perustuslain 80 §:ssä säädetyin edellytyksin eduskuntalakiin voidaan ottaa lainsäädäntövallan delegointia, l. siirtämistä alemmille säädöstasoille koskeva säännös. Lainsäädäntövaltaa siirretään ensisijassa valtioneuvoston asetuksin käytettäväksi. Lainsäädäntövallan jatkosiirtäminen l. subdelegaatio on sallittua vain, jos siitä erikseen säädetään delegoivassa laissa.

    Lainsäädäntövallan delegoinnin tavoitteena on mahdollistaa nopea, osin teknisluontoinen norminantovallan käyttö muuttuvissa oloissa. Kansallisen oikeusjärjestyksen perusrakenteessa tietyn yhteiskunnallisen ilmiön ja siihen liittyvän lainsäädäntötavoitteen keskeiset osat säännellään lakitasossa eli eduskuntalailla. Niillä aloilla, joilla sääntelyn yksityiskohtiin saatetaan tarvita nopeasti muutoksia, tämä toteutetaan delegoivan lain sisältämin säädöksenantovaltuuksin (lainsäädäntövallan käyttö termin laajassa merkityksessä). Delegoiva säännös on kirjoitettava täsmällisesti, eli delegointi ei voi olla epämääräisellä tavalla avoin tai ylimalkainen. Ihmisten oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista on säädettävä lakitason säännöksin.

    Lainsäädäntö- l. norminantovallan siirto kansainvälisoikeudelliselle tasolle on toteutettavissa 2/3 enemmistöpäätöksin Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävänä toimivaltasiirtona (PeL 94.2 ja 95.2 §).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:lainsäädäntövallan delegointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainsäädäntövallan delegointi.)