Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kuntien valtionapujärjestelmä

kuntien valtionapujärjestelmä
Definition valtion kuntien hoitamalle lakisääteisten peruspalveluiden toteutukselle osoittamaa rahoitusta koskeva kokonaisuus
Explanation Kuntien valtionapujärjestelmässä on kahdentyyppistä kunnille osoitettavaa rahoitusta. Ensiksikin valtionapu on harkinnanvaraista, kohdennettua rahoitusta kunnille. Esimerkki: kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisen tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Valtionapu-käsitteen mukaiset rahoitukset ovat poikkeus. Tarkemmassa erottelussa oikeampaa olisikin voimassa olevan lainsäädännön perusteella puhua kokonaisuudesta termillä valtionosuusjärjestelmä. Valtionosuus on nimittäin laissa kulloinkin valtiolle säädetty osuus lakisääteisten palvelujen rahoittamiseksi. Tästä voidaan käyttää myös finanssitasoitus-termiä.
Additional Information
Kirjoittaja: Aimo Ryynänen

Related Concepts

Sources

HeuruK2006, MatikainenT2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →