Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kuntien valtionapujärjestelmä

kuntien valtionapujärjestelmä
Määritelmä valtion kuntien hoitamalle lakisääteisten peruspalveluiden toteutukselle osoittamaa rahoitusta koskeva kokonaisuus
Selite Kuntien valtionapujärjestelmässä on kahdentyyppistä kunnille osoitettavaa rahoitusta. Ensiksikin valtionapu on harkinnanvaraista, kohdennettua rahoitusta kunnille. Esimerkki: kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisen tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Valtionapu-käsitteen mukaiset rahoitukset ovat poikkeus. Tarkemmassa erottelussa oikeampaa olisikin voimassa olevan lainsäädännön perusteella puhua kokonaisuudesta termillä valtionosuusjärjestelmä. Valtionosuus on nimittäin laissa kulloinkin valtiolle säädetty osuus lakisääteisten palvelujen rahoittamiseksi. Tästä voidaan käyttää myös finanssitasoitus-termiä.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Aimo Ryynänen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HeuruK2006, MatikainenT2014

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuntien valtionapujärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →