Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)

kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus)
Määritelmä itsehallintoon perustuva julkishallinnon organisaatiomuoto, joka koostuu kunnista ja kuntayhtymistä
Selite Suomessa keskeisen osan julkishallintoa muodostaa kunnallishallinto. Maamme kunnille on perustuslaissa taattu kunnallinen itsehallinto. Sen vuoksi kunnat ovat valtioon nähden varsin itsenäisiä. Kuntien hallintoa hoidetaan kuitenkin valtion lainsäädännön rajoissa. Kuntien itsehallinto on asukkaiden hallintoa, minkä vuoksi hallinto on järjestetty kansanvaltaisille perusteille. Lisäksi kunnilla on oikeus tiettyyn taloudelliseen itsenäisyyteen. Maamme kuntarakenne on muodostunut kooltaan, väestöpohjaltaan sekä taloudellisilta voimavaroiltaan varsin pienistä kunnista. Sen vuoksi kuntien hoidettavaksi lainsäädännössä annetut tehtävät ovat vaatineet kuntien yhteistyötä. Keskeinen yhteistoimintamuoto on kuntayhtymä, joka voi olla lakisääteinen tai vapaaehtoinen. Osa kuntayhtymistä (esim. maakunnan liitot) toimivat aluetasolla. Alueelliset kuntayhtymät ovat korvanneet Suomessa ns. ylemmänasteisen itsehallinnon (maakuntaitsehallinnon).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HE268/2014, Hannus&al2012, Harjula&Prättälä2012, HolopainenT1969, MäenpääO1981, MäenpääO2013, s. 1075-1152, NiemivuoM1991, NiemivuoM2013, TornbergK2014

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnallishallinto (itsehallintoyhdyskuntaoikeus).)