Oikeustiede:kunnalliset palvelut

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kunnalliset palvelut

kunnalliset palvelut
Definition kunnan tai kuntayhtymän kuntalaisille järjestämiä palveluita erityisesti opetuksen, terveydenhoidon ja sosiaalitoimen alueille
Explanation Kunnat hoitavat valtaosan julkisista palveluista. Edellä mainittujen palveluiden ohella niitä ovat muun muassa lupa- ja valvontatehtävät ja kunnallisen infrastruktuurin ylläpitoon kuuluvat tehtävät, kuten jätehuolto. Palveluiden järjestäminen perustuu yleensä erityislainsäädäntöön, ja palvelutehtävät ovat siten valtaosin kunnan erityistoimialaan kuuluvia. Osaan palveluista, kuten perusopetukseen sekä hoivaan ja huolenpitoon, kuntalaisilla on subjektiivinen oikeus. Huomattava osa palveluista perustuu objektiiviseen järjestämisvastuuseen, jonka mukaan kunnan taloudelliset voimavarat voivat vaikuttaa palvelutarjontaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa voidaan käyttää palveluseteliä. Seteli tarkoittaa kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen saajalle myöntämää sitoumusta korvata palvelujen tuottajan antaman palvelun kustannukset kunnan ennalta määrittelemään arvoon asti.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Related Concepts

Sources

Harjula&Prättälä2012, s. 19-21 ja 155-163

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:kunnalliset palvelut. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnalliset palvelut.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg