Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kulttuurinen itsehallinto

kulttuurinen itsehallinto
Definition kulttuurinen itsehallinto sisältää oikeuden ja mahdollisuuden kulttuuriselle ryhmälle ylläpitää ja kehittää kulttuuriaan mukaan lukien kieli ja joskus uskontokin julkisen vallan tai muun ulkopuolisen siihen puuttumatta
Explanation Kulttuurinen itsehallinto on lainsäädännöllisesti nimenomaisesti järjestetty saamelaisille saamelaiskäräjillä. Tämän toiminnan perustuslaillisena taustana voidaan pitää perustuslain 17 §:n 2 momentin mukaista saamelaisten toteamista alkuperäiskansaksi, joilla on oikeus kehittää kieltään ja kulttuuriaan. Perustuslain 121 §:n 4 momentissa säädetään nimenomaisesti saamelaisten kielellisestä ja kulttuurisesta itsehallinnosta Perustuslain 17 §:n 2 momentin säännös antaa myös muille kielellisille, etnisille ja uskonnollisille ryhmille, tai ylipäänsä ryhmille oikeuden kielensä ja kulttuurinsa kehittämiseen. Eräällä tavalla perustuslaillisesti taattua on myös kirkon sisäisen ja Ahvenanmaan maakunnan kulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti ArajärviReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →