Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kulttuurinen itsehallinto

kulttuurinen itsehallinto
Määritelmä kulttuurinen itsehallinto sisältää oikeuden ja mahdollisuuden kulttuuriselle ryhmälle ylläpitää ja kehittää kulttuuriaan mukaan lukien kieli ja joskus uskontokin julkisen vallan tai muun ulkopuolisen siihen puuttumatta
Selite Kulttuurinen itsehallinto on lainsäädännöllisesti nimenomaisesti järjestetty saamelaisille saamelaiskäräjillä. Tämän toiminnan perustuslaillisena taustana voidaan pitää perustuslain 17 §:n 2 momentin mukaista saamelaisten toteamista alkuperäiskansaksi, joilla on oikeus kehittää kieltään ja kulttuuriaan. Perustuslain 121 §:n 4 momentissa säädetään nimenomaisesti saamelaisten kielellisestä ja kulttuurisesta itsehallinnosta Perustuslain 17 §:n 2 momentin säännös antaa myös muille kielellisille, etnisille ja uskonnollisille ryhmille, tai ylipäänsä ryhmille oikeuden kielensä ja kulttuurinsa kehittämiseen. Eräällä tavalla perustuslaillisesti taattua on myös kirkon sisäisen ja Ahvenanmaan maakunnan kulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Pentti ArajärviAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kulttuurinen itsehallinto.)