Oikeustiede:konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys

konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys
Definition eräissä parlamentarismia soveltavissa valtiosäännöissä epäluottamuslausepäätöksen tekemiselle parlamentissa asetettu edellytys, jonka mukaan parlamentti voi päättää epäluottamuslauseesta hallitukselle vain edellytyksin, että samalla varmistetaan edellytykset parlamentin luottamusta nauttivan hallituksen asettamiselle
Explanation Konstruktiivinen epäluottamuslausesääntely on mm. Saksan, Belgian, Unkarin ja Puolan valtiosäännössä. Sen näennäisen vahva hallitusta tukeva vaikutus eliminoituu monipuolueparlamentarismissa osittain, jos hallituspuolueet eivät kykene yhteisyöhön seurauksin, että hallitus joutuu pyytämään eroa.

Suomalaisessa parlamentarismissa ei ole esteitä sille, että eduskunta voi milloin tahansa enemmistöpäätöksellä todeta, että hallitukselta puuttuu eduskunnan luottamus seurauksin, että hallituksen on pyydettävä eroa. Sääntelyn sanktiona on tasavallan presidentille säädetty nimenomainen velvollisuus myöntää ero valtioneuvostolle, joka ei nauti eduskunnan luottamusta (PeL 64.2 §). Hallitukselle myönnetään kuitenkin ero vasta, kun uusi valtioneuvosto on säädetyin tavoin neuvoteltu ja eduskunta on valinnut pääministerin.

Käytetyt lähteet:

http://en.wikipedia.org/wiki/Constructive_vote_of_no_confidence
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Equivalents

constructive vote of no confidence (luo nimityssivu)englanti
konstruktives Misstrauensvotum (luo nimityssivu)saksa

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg