Oikeustiede:konossementti (esineoikeus)

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

konossementti

konossementti
Definition rahdinottajan antama tai hänen puolestaan annettu kuljetusasiakirja, joka symboloi tai edustaa tavaraa rahdinkuljetuksen aikana ja jolla vastaanottaja saa tavaran haltuunsa
Explanation Konossementti (bill of lading) on perinteinen merikuljetusasiakirja. Konossementti voidaan asettaa nimetylle henkilölle tai hänen määräämälleen taikka haltijalle. Konossementti määrää tavaran kuljetus- ja luovutusehdot rahdinkuljettajan ja muun konossementin haltijan kuin lastinantajan välillä. Konossementin ominaisuuksiin kuuluu, että se toimii todisteena kuljetussopimuksesta, kuittina tavaran vastaanottamisesta, lastauksesta, sitoumuksena tavaran kuljettamisesta ja sitoumuksena tavaran luovuttamisesta määränpäässä ainoastaan sitä vastaan, että alkuperäinen konossementtiasiakirja esitetään ja luovutetaan tavaraa vastaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, ettei konossementtia käytettäessä kuljetussopimuksen ehtoihin, joita ei ole otettu konossementtiin, saa vedota konossementtiasiakirjan haltijaa vastaan, jos konossementti ei sisällä viittausta ehtoihin. Konossementtia käytettäessä tavaraa ei myöskään saa luovuttaa muuta asiakirjaa tai vaatimusta vastaan kuin konossementtiasiakirjaa vastaan. Tavallisesti konossementti on juoksevan asiakirjan luontoinen.

Konossementti tehostaa rahdin kuljettamista ja sen keskeinen esineoikeudellinen merkitys liittyy mahdollisuuteen käyttää konossementtia vaihdannassa, rahoitusvälineenä ja arvopaperina. Rahdin tultua lastatuksi ja myyjän saatua konossementtiasiakirjat, pankki toimittaa konossementin ostajan lunastettavaksi. Ostaja maksaa kauppahinnan, pankki luovuttaa konossementin ostajalle, pankki toimittaa kauppahinnan myyjälle vähentäen oman palkkionsa ja rahdinkuljettaja luovuttaa konossementtia vastaan rahdin ostajalle. Kuljetuksen aikana tavaraa voidaan käyttää vakuutena panttaamalla konossementti. Rahti voidaan myös myydä järjestelyn ulkopuoliselle taholle kuljetuksen aikana helposti ja tehokkaasti myymällä konossementtiasiakirja.

Konossementteja on useita ehdoiltaan toisistaan poikkeavia konossementteja. Voidaan puhua esimerkiksi kauttakulkukonossementista, linjakonossementista ja esimerkiksi lastaus- ja vastaanottokonossementista.

Käytetyt lähteet: Merilaki (674/1994)
Additional Information
Kirjoittaja: Jaakko Mikkilä

Related Concepts

Sources

Sisula-Tulokas2007, s. 90-103

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:konossementti (esineoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konossementti (esineoikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →