Oikeustiede:konfliktinratkaisu

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

konfliktinratkaisu

konfliktinratkaisu
Määritelmä konfliktinratkaisulla tarkoitetaan kahden tai useamman osapuolen välisen konfliktin käsittelyä sillä tavoin, että konflikti päättyy
Selite Konflikti voidaan ratkaista perustamalla ratkaisu osapuolten valtaan, intresseihin tai oikeuksiin. Konfliktinratkaisua on jaoteltu monilla eri tavoilla. Konfliktinratkaisumenetelminä on esitetty lukuisia eri toimintavaihtoehtoja aina kaksintaistelusta poliittiseen päätöksentekoon. Usein on tehty jaottelu autoritatiiviseen, kompromissihakuiseen ja integratiiviseen konfliktinratkaisuun tai eroteltu toisistaan tuomarin, sovittelijan ja hallinnollisen päätöksentekijän toiminta. Konflikteja ratkaistaan erilaisissa julkisissa ja yksityisissä elimissä. Konfliktinratkaisun perusmuotoina pidetään tavallisesti neuvottelemista, sovittelemista, välimiesmenettelyä ja oikeudenkäyntiä. Konfliktiteoriassa on usein eroteltu toisistaan konfliktinratkaisu ja riidanratkaisu. Tällöin riidanratkaisulla on viitattu juridisen riidan ratkaisuun eli konfliktin yhden ulottuvuuden ratkaisemiseen. Konfliktinratkaisu taas käsittää koko osapuolten välisen ongelman ratkaisemisen siten, ettei konflikti jatku enää. Prosessioikeudellisessa keskustelussa tätä erottelua usein ei ole tehty.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

ErvastiK2004, Ervasti&Nylund2014

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:konfliktinratkaisu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konfliktinratkaisu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg