Oikeustiede:kollektiiviperuste

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kollektiiviperuste | taloudellinen ja tuotannollinen irtisanomisperuste

kollektiiviperuste
taloudellinen ja tuotannollinen irtisanomisperuste
Definition työnantajan tarjolla olevan työn vähentymiseen liittyvä irtisanomisperuste eli niin sanottu taloudellinen ja tuotannollinen irtisanomisperuste
Explanation Työsopimuslaissa säädetyn kollektiiviperusteen täyttyminen edellyttää, että tarjolla oleva työ on vähentynyt olennaisesti (määrä) ja pysyvästi (aika). Työn vähentymisen syyllä ei ole merkitystä, kunhan työn vähyys on todellista. Vähentymisen on tullut aiheutua taloudellisesta, tuotannollisesta tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvasta syystä. Irtisanominen ei ole mahdollista, jos työntekijä voidaan sijoittaa tai kouluttaa toisiin tehtäviin työsopimuslain 7 luvun 4 §:ssä säädetyllä tavalla (uudelleensijoittamisvelvoite) työnantajayrityksessä tai sellaisessa toisessa yrityksessä, jossa työnantaja käyttää määräysvaltaa henkilöstöasioissa (vastuunläpimurto).

Kollektiiviperuste ei täyty, jos työnantaja on ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole kyseessä olevana aikana muuttuneet tai töiden uudelleenjärjestelyistä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä.

Kollektiiviperusteiseen irtisanomiseen voi liittyä yhteistoimintalain mukaisia neuvotteluvelvoitteita.
Additional Information
Kirjoittaja: Seppo Koskinen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:kollektiiviperuste. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kollektiiviperuste.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →