Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kollektiivinen turvallisuus

kollektiivinen turvallisuus
Määritelmä kansainvälisellä tasolla, yleensä kansainvälisellä sopimuksella perustettu järjestelmä, jossa jäsenet sitoutuvat kollektiiviseen vastuuseen, jos jotakin sen jäsentä kohtaan käytetään voimaa tai uhataan sillä
Selite Maailmansotien välisenä aikana Kansainliitossa kehitettiin kollektiivisen turvallisuuden järjestelmä, joka kuitenkin osoittautui tehottomaksi. Nykyisin tärkein yleiskansainvälinen järjestelmä valtioiden turvallisuuden takaamiseksi pohjautuu Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjaan. Sen perustana on Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston VII luvun mukainen toimivalta rauhan rikkoutumisen uhan, rauhan rikkomisen tai hyökkäysteon tilanteessa. Kollektiivisia turvallisuusjärjestelmiä esiintyy myös alueellisella tasolla. Sellaisia ovat Amerikan valtioiden järjestö, Arabiliiga ja Afrikan yhtenäisyysjärjestö sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ). Näissä järjestöjen turvallisuusjärjestelmissä on joitakin samoja piirteitä kuin YK:n järjestelmässä.
Lisätiedot
Kirjoittajat: Erkki Kourula ja Tarja Långström

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KoskenniemiM1994, Chesterman&al(toim.)2016, Simma&al(toim.)2012

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.02.2019: Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kollektiivinen turvallisuus.)