Oikeustiede:kokoomateos

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kokoomateos

kokoomateos
Määritelmä tekijänoikeuslain (404/1961) 5 §:n mukaan kirjallinen tai taiteellinen teos, jonka tekijä on aikaansaanut yhdistämällä luovalla ja omaperäisellä tavalla olemassa olevia teoksia tai niiden osia
Selite Esimerkki kokoomateoksesta on runoantologia. Kokoomateos kuuluu mm. käännösten ohella ns. jälkiperäisteoksiin, joissa hyödynnetään olemassa olevia teoksia luovalla ja omaperäisellä tavalla. Kokoomateoksen tekijän tekijänoikeus kokoomateokseen ei riipu yhdistettyjen teosten tai niiden osien tekijöiden oikeuksista, mutta se ei myöskään rajoita millään tavoin näiden yhdistelyn kohteena olleiden teosten tai niiden osien tekijöiden tai oikeudenhaltijoiden tekijänoikeutta, jos oikeus on voimassa. Kokoomateoksen tekijä on yleensä aineiston valinnasta ja yhdistelemisestä vastannut toimittaja. Kokoomateoksen suojan syntyminen edellyttää teoskynnyksen ylittämistä, mutta suoja ei edellytä, että kokoomateoksen sisältämän aineiston suoja-aika olisi vielä voimassa. Mikäli kokoomateos ja sen sisältämä aineisto on suojattu, edellyttää kokoomateoksen tekijänoikeudellisesti merkityksellinen käyttö (esim. julkaiseminen) sekä kokoomateoksen että sen sisältämien teosten tekijöiden tai oikeudenhaltijoiden lupaa. Kokoomateos on käsitteellisesti eri asia kuin yhteisteos tai yhteen liitetty teos. Yhteisteoksessa on kyse useamman tekijän yhteisesti luomasta teoksesta tekijänoikeuslain 1 luvun 6 §:ssä säädetyllä tavalla. Yhteen liitetyssä teoksessa taas eri tekijöiden luovat panokset ovat erotettavissa yhteen liitetystä teoksesta omina erillisinä teoksinaan, kuten esimerkiksi näyttämöteoksissa sanat ja musiikki.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Miika Tarhio

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:kokoomateos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kokoomateos.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg