Oikeustiede:kirkkoherra

    Tieteen termipankista

    kirkkoherra

    kirkkoherra
    Selite

    Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkisyhteisö, jossa papiston palvelussuhteet ovat olleet virkasuhteita. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kirkkoherran virat on täytetty perinteisesti suoralla seurakunnan äänioikeutettujen jäsenten suorittamalla vaalilla. Kirkkolainsäädännön muutos antaa vastedes seurakunnille mahdollisuuden myös valita kirkkoherra välillisellä, seurakunnan luottamuselimen suorittamalla vaalilla. Kirkkoherra toimii virkansa puolesta seurakunnan kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston puheenjohtajana. Kirkkoherran tehtävänä on kirkkojärjestyksen mukaan johtaa seurakunnan toimintaa niin, että seurakunta huolehtii jumalanpalvelusten pitämisestä, kasteen ja ehtoollisen toimittamisesta ja muista kirkollisista toimituksista, kristillisestä kasvatuksesta ja opetuksesta, sielunhoidosta, diakoniasta ja lähetystyöstä sekä muusta kristilliseen sanomaan perustuvista julistus- ja palvelutehtävistä.

    Suomenkielinen virkanimike kirkkoherra on peräisin ruotsin kielen sanasta kirkiohärra eli kyrkoherre, joka myöhemmin on muuntunut muotoon kyrkoherde. Latinan pastor-sanaan viittaava sana on paimen, jota ei ole kuitenkaan otettu käyttöön suomen kielessä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pekka Leino

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:kirkkoherra. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kirkkoherra.)