Oikeustiede:kirjastotoimi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kirjastotoimi

kirjastotoimi
Definition kirjastot ovat osa kulttuuritoimen kokonaisuutta, jossa yleisen kirjaston tarkoituksena on tyydyttää yleistä sivistyksen, tiedon ja virkistyksen tarvetta sekä tukea opiskelua, omatoimista tiedonhankintaa ja kirjallisuuden ja taiteen harrastusta, kun taas tieteelliset kirjastot toimivat kulttuuriperinnön säilyttäjinä ja osana tiedehallintoa
Explanation Jokaisessa kunnassa tulee olla yleinen kirjasto. Yleisten kirjastojen keskuskirjastona toimii Helsingin kaupunginkirjasto ja lisäksi maassa on kattava maakuntakirjastojen verkosto. Valtio ylläpitää näkövammaisten kirjastoa. Helsingin yliopiston yhteydessä toimii Kansalliskirjasto, jonka tehtävänä on kehittää ja tarjota kansallisia palveluja yliopistojen kirjastoille, yleisille kirjastoille, ammattikorkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille sekä edistää kirjastoalan kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Sen tehtävänä on myös Suomessa yleisön saataville saatettujen kansallisen kulttuurin aineistojen säilyttäminen tuleville sukupolville ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön siltä osin kuin tehtävä ei kuulu muulle laitokselle.

Tieteelliset keskuskirjastot koordinoivat ja tehostavat tieteellisten kirjastojen kirjallisuuden hankintaa. Ne kartuttavat oman tieteenalansa kirjallisuuden ja muun aineiston kokoelmia ja asettavat kokoelmat tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön. Tieteelliset kirjastot ovat erityisen tärkeitä tieteen edistämiselle sekä yliopistoille ja muille korkeakouluille.

Kirjastot käyttävät ristiin omien kokoelmiensa lisäksi toistensa kokoelmia ja muita tiedostokantoja. Yhä tärkeämmäksi osaksi kirjastoja ovat muodostuneet erilaiset elektroniset tiedonlähteet.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti ArajärviReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:kirjastotoimi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kirjastotoimi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →