Oikeustiede:kiinteistöarviointi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kiinteistöarviointi

kiinteistöarviointi
Definition tarkoittaa niitä arvon tai hinnan määritystehtäviä, joiden kohteena ovat rakennetut tai rakentamattomat maa- tai vesialueet eli yleensä niin sanottu kiinteä omaisuus
Explanation Kiinteistöarvioinnissa arviointitehtävät voivat olla joko vapaaehtoisia tai lakisääteisiä. Edelliseen ryhmään kuuluvat osto- ja myyntitoimintaan, luotonantoon ja vakuutustoimintaan liittyvät arvioinnit. Lakisääteistä arviointia taas edustavat ennen kaikkea pakkolunastus-, verotus- ja maanjakoarvioinnit, joskin eräitä muitakin lakisääteisiä arviointitehtäviä esiintyy. Kiinteistöarvioinnin kohteet eivät aina ole ahtaan tulkinnan mukaiset kiinteistöt eli kiinteistörekisteriin merkityt omistusoikeuden yksiköt samalle omistajalle kuuluvine rakennuksineen. Usein arvioinnin kohteena on tietty toiminnallinen käyttöyksikkö, joka voi koostua useasta kiinteistöstä (esim. maatila) tai osasta yhtä kiinteistöä (esim. vuokra-alue, jota ei ole erotettu omaksi rekisteriyksiköksi). Kiinteistöarvioinnin kohteena voi olla myös eräitä irtaimeksi omaisuudeksi luettavia kohteita, kuten asunto-osake tai toisen maalla oleva rakennus.
Additional Information
Kirjoittaja: Arvo Vitikainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.6.2020: Oikeustiede:kiinteistöarviointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kiinteistöarviointi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg