Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

keskuspankin riippumattomuus

keskuspankin riippumattomuus
Definition keskuspankin riippumattomuus merkitsee sitä, että rahapoliittiset ja muut päätökset tehdään itsenäisesti keskuspankin omissa päätöksentekoelimissä eivätkä ulkopuoliset tahot voi vaikuttaa keskuspankin tehtävien käytännön toteuttamiseen
Explanation Keskuspankin riippumattomuus käsittää toiminnallisen, institutionaalisen, päätöksentekoelinten jäsenten henkilökohtaisen ja keskuspankin taloudellisen riippumattomuuden. Riippumattomuuden edellytyksenä on, että keskuspankin tavoite, tehtävät ja toimivalta on selkeästi määritelty laintasolla. Keskuspankkien riippumattomuus edistää hintavakauden ylläpitämistä. Havainto perustuu laajaan teoreettiseen analyysiin sekä kokemuksiin riippumattomista keskuspankeista. Käytetyt lähteet: Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, VIII osaston 2 - 5 luvut, Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntö, Laki Suomen Pankista (214/1998)
Additional Information
Kirjoittaja: Maritta Nieminen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →