Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

keskuspankin riippumattomuus

keskuspankin riippumattomuus
Määritelmä keskuspankin riippumattomuus merkitsee sitä, että rahapoliittiset ja muut päätökset tehdään itsenäisesti keskuspankin omissa päätöksentekoelimissä eivätkä ulkopuoliset tahot voi vaikuttaa keskuspankin tehtävien käytännön toteuttamiseen
Selite Keskuspankin riippumattomuus käsittää toiminnallisen, institutionaalisen, päätöksentekoelinten jäsenten henkilökohtaisen ja keskuspankin taloudellisen riippumattomuuden. Riippumattomuuden edellytyksenä on, että keskuspankin tavoite, tehtävät ja toimivalta on selkeästi määritelty laintasolla. Keskuspankkien riippumattomuus edistää hintavakauden ylläpitämistä. Havainto perustuu laajaan teoreettiseen analyysiin sekä kokemuksiin riippumattomista keskuspankeista. Käytetyt lähteet: Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, VIII osaston 2 - 5 luvut, Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntö, Laki Suomen Pankista (214/1998)
Lisätiedot
Kirjoittaja: Maritta Nieminen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:keskuspankin riippumattomuus.)